Бургас, Общество, Топ новини

“Младежки глас” получи консултативен статут към ООН

0

След близо едногодишен мониторинг от страна на Организацията на обединените нации и по препоръка на Комитета по неправителствените организации, национално сдружение „Младежки Глас“ получи официално специален консултативен статут към Икономическия и социален съвет на ООН.

Икономическият и социален съвет на ООН (ИКОСОС) на свое заседание, състояло се в Ню Йорк, утвърди препоръката на Комитета по неправителствените организации, на национално сдружение „Младежки Глас“ да бъде предоставен специален консултативен статус в системата на ООН, съиобщиха от сдружението.

Съгласно процедурата за кандидатстване, най-голямата българска младежка неправителствена организация подаде документите по кандидатурата си преди година и два месеца. През този изискван от страна на ООН срок, първо Комитетът по неправителствените организации, а впоследствие и ИКОСОС, разгледаха представената документация, изискваха допълнителна информация и проведоха мониторинг на дейността на организацията в Република България и зад граница, включително членска маса, изградените структури и органи на управление, мероприятия, полезност за обществото и младите хора.

Международното признаване и получената акредитация са поредното доказателство, че младите хора в страната ни имат потенциал. Консултативният статус в системата на ООН намира основа в член 71 от Устава на Организацията на обединените нации.

Неправителствените организации по света, като НС „Младежки Глас“, които имат специална компетентност, обхват, мащаб на дейност и значимост за обществото, занимават се конкретно с някои от областите на дейност, обхванати от ООН, и отговарят на критериите за акредитация, след мониторинг и одобрение от страна на ИКОСОС, получават признание като „организации със специален консултативен статус“.

източник: БГНЕС


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Депутатите от коя партия мислите, че ще свършат най-много работа за Бургас?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега