Бизнес

На 45-то място сме по качество в туризма

0

България се нарежда на 45-о място в света сред 136 държави по качество на туризма и конкурентоспособност в областта. Причините за

класирането ни не толкова напред са проблеми със сигурността, неефективната реклама и недобрата инфраструктура.

Класацията се прави за 11-а поредна година от Световния икономически форум. България влошава позицията си с 4 стъпки спрямо 2015 г. Това я поставя след Русия и Турция и преди Полша.

Според методологията на класацията се изчислява индекс, който мери комплекса от фактори и политики, които позволяват устойчиво развитие на туристическия сектор, който на свой ред допринася за развитието и конкурентоспособността на съответната страна.

Фокусът тази година е върху осигуряването на траен растеж на сектора в условията на несигурност.

Къде е сме ние?

Комплексното представяне на България я поставя на 45-о място, но по различните критерии, участващи в класирането, тя заема различни позиции.

Страната най-добре се представя по критерия “Здраве и хигиена”, където заема 10-а позиция. Тук се вземат предвид броя лекари на глава от населението, достъп до съвременни помещения за поддържане на хигиена, брой болнични легла и др.

На 11-а позиция страната е поставена по критерия за екологична устойчивост, на 14-а позиция – по състояние на туристическата инфраструктура. Доста по-надолу – на 37 място е по ценова конкурентоспобност.

По няколко критерия обаче България се представя много зле и там е в дъното на класацията. По “Сигурност” тя е поставена на едва 89-о място. По-лошо е представянето й и по приоритизиране на сектора – 92-о. Тук авторите на класацията вземат предвид доколко правителството на съответната държава определя като свой приоритет развитието на туризма, доколко е ефективна рекламата, която прави като туристическа дестинация, и доколко е разпознаваем брандът й.

След поредица от скандали България така и не е определила кое ще е туристическото й лого, а туристическият бранш всяка година определя парите, заделяни за реклама, като крайно недостатъчно и използвани неособено ефективно, пише Econ.bg.

Липсата на развита летищна инфраструктура поставя България на 80-о място по тази точка, а качеството на наземната и пристанищната й инфраструктура също не гарантира добро представяне – 73-а позиция. По критерия бизнес среда страната заема 61 място.

Световния туризъм

За шеста поредна година туристическият сектор глобално продължава да расте, представяйки се по-добре от глобалния икономически растеж.

Туристическата индустрия е допринесла със 7.6 трлн. долара към глобалната икономика, което дава дял на сектора в нея от 10.2%, показва изследването на Световния икономически форум. Туризмът е генерирал 292 млн. работни места през изтеклата година, което е всяко 1 от 10 работни места на планетата. Международните туристи са били общо 1.2 млрд. или с 46 млн. повече от 2015 г. Изследването показва още, че на всеки 30 туристи, пристигащи в дадена дестинация, се създава ново работно място.

Организацията прогнозира, че тези ръстове ще продължат и през идните 10 години.

 

Изследването, на което се базира класацията, показва, че конкурентоспособността на туризма през 2016 г. се подобрява, което е особено видимо в Азиатско-Тихоокеанския регион.

12 от 15-те държави, които най-видимо са подобрили позицията си в класацията спрямо предишното й издание, са развиващи се.

През 2016 г. дестинациите, към които са се насочили туристите, са изисквали визи от 58% от населението, което се отчита като голямо подобрение на фона на 77% през 2008 г.

Подреждането

Номер 1 в индекса за конкурентоспособност на туризма е Испания, следвана от Франция и Германия.

В Топ 5 попадат още Япония и Великобритания.

Шесто място е за САЩ, седмо – за Австралия.

От 8-о до 10- се класират Италия, Канада и Швейцария.

Целият доклад на Световния икономически форум може да видите тук.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега