Култура

Музеят “Баба Тонка” отвори отново врати след 23 години

0

След 23 години чакане къщата-музей “Баба Тонка” в Русе отново отвори врати. Домът на сина на голямата българка Никола Обретенов е приютил обновена експозиция, посветена на Освобождението и революционните борби, а самата сграда е ремонтирана основно с подкрепата на общината.

Опашка от десетки хора, които искат да видят музея, се изви по обед край Дунав. По-възрастните русенци си припомняха как е изглеждал музеят преди години, а децата с любопитство очакваха първата си среща с експозицията. Преди да отвори врати официално за посетители пред къщата и паметника на Баба Тонка се състоя тържествена церемония, а кметът на Русе Пламен Стоилов и директорът на Историческия музей доц. Николай Ненов прерязаха лентата.

През 1992 г. се налага къщата да бъде затворена, тъй като е в лошо състояние, конструкцията й потъва и се руши. Едва преди две години общината успява да осигури средства от близо 250 000 лв., за да направи ремонт и да се обнови експозицията. На практика половината от къщата е изградена наново, обясни кметът Пламен Стоилов.

източник: novanews.bg, снимка и видео: БГНЕС


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега