Бургас, Общество

Московският технически университет отваря филиал в Бургас

0

Елитният Московски технически университет ще стъпи със свое представителство в Бургас.

Това бе обсъдено на среща днес между кмета Димитър Николов, ректора на  руското висше учебно  заведение Артем Аджемов, представители на Россвязи и Россотрудничество – Виктор Шелихов  и Сергей  Смитюшенко и Апостол Глосов,представител на инвестиционния бизнес. На нея присъстваха още зам.-кметът по Икономика, финанси и стопански дейности Красимир Стойчев и Почетният консул на Русия в Бургас Тонко Фотев.

Eдната идея е обучението на студентите да става онлайн, като местният филиал има само административни функции. Другото предложение предвижда възможността представителството да бъде с по-широк статут, като бъде създадена учебна база и малък техно парк. Там съвместно с големи IT компании ще се разработват иновативни технически системи и устройства, които ще се продават на местния и международен пазар. По този начин местният филиал ще може да си осигури и самостоятелно финансиране, по примера на Московския технически университет.

Кметът Николов се ангажира да съдейства логистично за реализирането на този амбициозен проект.

В края на срещата беше подписан Протокол за намерения за сътрудничество в областта на образованието и в други направления от сферата на дейността на Россвязи, който е първа крачка за реализирането на проекта с Московския технически университет.

Руската делегация посети по време на визитата си Университет “Проф.д-р Асен Златаров” и ГЧЕ “Васил Левски”. Там също бяха коментирани конкретни предложения за сътрудничество.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега