Политика, Топ новини

Петър Москов: Държавата бяга от отговорност с частните здравни фондове

0

Чрез предложението на здравното министерство за създаване на частни фондове, които да се конкурират с НЗОК, държавата бяга от отговорността си за системата на здравеопазването. Това заяви пред bTV бившият здравен министър и лидер на “Консервативно обединение на десницата” Петър Москов.

Той изрази мнение, че Кирил Ананиев има желание и воля за промяна, но не и политическото мнозинство зад него.

Според Москов въпросът, който убягва, е кой да носи отговорността за здравната система. Отговорът на правителството през предложенията на министерството е: “Ние предлагаме държавата да излезе от отговорността си в сферата на здравеопазването и на нейно място отговорност да носят частни фондове. Пазарът да носи отговорност за системата на здравеопазване”, тълкува бившият здравен министър.

Той е категоричен, че Здравната каса трябва да остане основният стълб на здравеопазване в държавата. Според него ако НЗОК се замени с много частни фондове, отговорността ще стане анонимна.

Припомняме, вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи новия здравен модел, в който е заложена демонополизация на НЗОК. Часове по-рано вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов заяви, чепредложеният модел е за богати нации, а България не е една от тях. По-рано днес пък зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков призна, че има неуредици в работата на НЗОК.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега