Общество

МОН планира до 2021 г. да има само една смяна в училищата

0

Министерството на образованието има за цел до 2021 г. да въведе едносменен режим на обучение в училищата. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ образователният министър Красимир Вълчев.

„Признавам си, че в по-големите градове ще бъде трудно да изпълним тази цел, но сме планирали с ръководството на най-големите общини да направим преглед на цялата образователна инфраструктура“, добави той. По думите на министъра такива преговори протичат с общините в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Вълчев коментира и темата за задължителната предучилищна подготовка за децата на 4 години. Министърът определи такава мярка като важна и потвърди, че е възможно родителите да бъдат санкционирани, ако откажат да запишат децата си. В момента подготовката преди училище е задължителна за 5-годишните, а училището започва в годината на навършване на 7 години.

В началото на август Вълчев обясни, че децата, които са били в детска градина и след това се преминали през предучилищната подготовка, по-лесно се задържат в системата. В момента децата, които не са обхвани от детските градини и чийто майчин език не е български, най-често отпадат от училище. Образователният министър уточни, че преди да постъпят в училище, те вече имат натрупан образователен дефицит и преподавателите трудно ги „избутват” до 5-6 клас, след което отпадат. 

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Депутатите от коя партия мислите, че ще свършат най-много работа за Бургас?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега