Интервю, Политика, Топ новини

Политолог: Малките партии нямат шанс за Европаралмента, ако не са обединени

0

Политологът Валя Станимирова прогнозира за VoxBurgas, че шансът малките партии да вкарат евродепутати е почти нулев, освен ако не са обединени в коалиции, които да бъдат на принципна основа, а не механични. Освен това, според нея, на евроизборите ще се гледа като тест за доверието в партиите, а това може да доведе и до предсрочни парламентарни избори заедно с местните избори.

 Наближават Европейските избори, мислите ли, че политическите партии са готови за тях?

Сериозните партии се готвят за избори от момента на приключването на последните. Това означава наличие на здрави, работещи структури, силни местни лидери и лидерски екипи, набиране на симпатизанти и доброволци и, разбира се, постоянно партийно строителство. Партиите, които имат местни, работещи структури, са с едни „гърди” напред. Европейските избори не са извънредни, а очаквани по мандат. Големите партии са готови дори с кандидатите, които ще обявят, когато изборите наближат. Изненади се очакват при по – малките партии, заради тяхно евентуално коалиране с цел да минат изискуемите по закон проценти, за да пратят депутат/и в Брюксел.

Очаквате ли преконфигорация на политическите субекти преди изборите? Виждаме Атака и Волен Сидеров да се сближават с партията на Николай Бареков, Марешки също търси партньори, десницата прави опити за събиране. Възможен ли е разпад на Обединени патриоти, както и дали ще има разрастване на Демократична България

Точно при малките партии очаквам прегрупиране. ОП са във властта, но раздорите между тях поставят под съмнение общото им явяване на евроизбори. Ясно е, че те се държат заедно само, защото са част от управляващата коалиция. Раздорите между патриотите не са изненада за политическите наблюдатели, защото сами по себе си те носят различна политическа идеология, имат различни интереси и политическа визия. Просто патриотите осъзнаха, че единствения им шанс да са в политиката, е обединение. Нещо, което десните сили не могат да разберат. Дори и да се явят на избори отделно, в друга коалиционна конфигурация, не мисля, че патриотите сами ще си тръгнат от властта. За предсрочни избори можем да говорим само, ако ГЕРБ и Бойко Борисов ги поискат. За това на европейските избори се гледа като на изпит за партиите, защото според резултатите ще се види и електоралната подкрепа. Ако се тръгне към предсрочни избори, коалиция Обединени патриоти няма да се яви в същия състав поради изписаните по – горе предпоставки. Почти сигурно е, че АТАКА и партията на Бареков ще се явят заедно. Дали и Марешки ще се присламчи, не знам, но неговата партия не е силен фактор, който може силно да повлияе на изборните резултати.

Тогава къде е мястото на НФСБ и ВМРО?

Най – близо до дясната идеология се приближава партията на Валери Симеонов. При евентуално разширен демократичен (десен) блок, тя може да намери място. По – сложно е с ВМРО, и не само защото лидерът й е с русофилска нагласа, а защото има разминаване между политическите визии вдясно и  войводите. Някога ВМРО беше част от ранното СДС, но впоследствие именно разликата в идеологиите и политическите програми и действия ги разделиха. Колкото до Демократична България, за мен тя представлява странна симбиоза между нео – либерали и десни демократи. И друг път съм анализирала, че съвременното делене на ляво – дясно, не е вече между комунисти / социалисти и анти такива, а между либерали и десни консерватори. И ако Да, България са представители на младата либерална общност, а ДСБ са „стара” десница, каква политика ще водят съвместно?! Това е все едно да видиш в коалиция БСП и СДС, примерно. Такъв тип коалиции се формират само с една цел, например да съборят дадена система/партия, след което всяка от тях следва своя път. Спомнете си историята на СДС след 10 – ти ноември, какъв беше съставът на обединението, какви цели преследваше и как още в първите години част от съставните партии и движения излязоха от коалицията. Именно, защото основната цел беше декомунизация и поемане по пътя на демокрацията. След постигането на целта, част от членовете и актива напуснаха СДС именно поради идеологически различия.

Сблъсъкът между ГЕРБ и БСП ще остави ли останалите представители на по-малките десни и леви партии, като Демократична България, СДС, АБВ, Движение 21, извън Европарламента?

За сега е ясно, че сигурни евродепутати ще имат ГЕРБ, БСП и ДПС, ясно по какви причини. Всички други са под условност. Ако решат да се явят сами, а не в коалиции, вероятността техните кандидати да прескочат бариерата е почти нулева.

Каква е формулата пред по-малките партии, според вас, за да премината бариерата от близо 6% за влизане в Европейския парламент?

Единственият начин малките партии да имат евродепутати е обединение по идеологически и програмен принцип, както и да убедят избирателите, че това обединение не е ”като онова”, като Реформаторския блок, например. Целта да не е вкарване в Европарламента, а политики, по които ще ги „познаят”.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега