Бургас, Култура

Студентка от Бургаски Свободен Университет спечели литературния конкурс “Светлоструй”

0

Две награди за поезия и една за проза бяха връчени преди дни на церемонията по обявяването на призьорите в единствения за България литературен конкурс за извънстолични автори „Светлоструй“.

Впечатлено от тазгодишното силно присъствие на поетични книги, изпратени за конкурса, журито с председател Иглика Пеева присъди две, а не както е според регламента – само една награда за лирика.

Така поетичният „Светлоструй“ бе връчен на поетесата от Сандански, която живее в Бургас Ангела Пранарова и на Мартин Спасов от Шумен. Ангела е бакалавър по журналистика от Бургаския свободен университет, а сега учи “Мултимедийни технологии” пак в БСУ. Тя е автор на книгата „Кутия за стихове и перли“, а Мартин Спасов на „Аз мога да цитирам тишина“. И двата поетични сборника са издадени от издателство „Хермес“.

Наградата за проза журито единодушно присъди на русенския писател и издател Явор Цанев, който списва и списанието за фентъзи и хорър литература „Дракус“. За конкурса той е предложил своя нов сборник с разкази „Вино за мъртвите“, издание на русенското издателство „Гаяна“.

Литературният критик и член на журито Петър Петров направи кратък преглед на наградените книги, като открои най-ярките им достойнства.

Ангела Пранарова, Мартин Спасов и Явор Цанев благодариха за признанието и прочетоха свои творби. Те получиха поздравления от кмета на Щръклево Цветелина Михайлова, която припомни духовния подвиг на жителя на селото Димитър Добрев, издавал единствения селски литературен вестник „Светлоструй“ през първата половина на 20 век.

Възрожденската традиция запазва и поетът и изследователят Веселин Тачев, който години наред работи в Щръклево и списва местен вестник. Именно Тачев, който дори не е родом оттук, е инициатор за създаването на музейната сбирка и литературния конкурс, носещи името на някогашния вестник, печатал поезия, белетристика и статии на именити българи като Елисавета Багряна, Мария Грубешлиева, Антон Страшимиров, Асен Златаров и други.

След официалната церемония наградените, журито, домакините и десетки писатели и хора с отношение към духовното вдигнаха наздравица за новите призьори на запазената марка “Светлоструй”.

Състезанието за млади поети и белетристи от провинцията се проведе за дванадесети път, като събра съпричастни към литературата и изкуството хора от Щръклево, Русе, Иваново. Конкурсът се организира от Община Иваново, щръклевското читалище „Възраждане“ и русенското дружество на писателите „Светлоструй“.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега