Бизнес, Общество

Млад българин прави таблет за незрящи

0

Социалният предприемач Уилям Дрейтън казва, че промяната започва, когато някой види следващата стъпка. Преди година едно момче от село Мечка не просто видя стъпката, но и пожела да донесе промяна за тези, които не могат да видят… буквално.

В момента Атанас Атанасов разработва своя таблет за незрящи, слагайки в малкия си джоб всички мултимилионни технологични компании.

Младият програмист е на 19 години и учи реклама в Нов български университет в София. Всеки ден среща нови съмишленици, а главата му гъмжи от проекти. Но най-важен си остава таблетът.

Идеята му хрумва през 2013 година, когато вижда незрящ човек, който с лекота се ориентира в метрото. Това кара младежът да се замисли за начините, по които незрящите усвояват информацията, както и пречките, с които се сблъскват. Така е и до днес.

“Разликата от обикновения таблет е, че ние правим релеф вместо картина. Така можем да изобразим брайл. По функционалност няма да се различава от сегашните смарт устройства. Единствената разлика ще са игрите, които няма да могат да се поддържат по обективни причини.”, казва младият програмист.

Година след започването проектът е още в началото.

“Работим силно по механизмите, които е трудно да бъдат събрани в такова малко място. Не разполагаме с финансиране, затова и нямаме право на грешки с инвестиране на средства и време в нещо, което не работи. Работим на два фронта – дизайн и хардуер. За пускане на пазара е твърде рано да говорим. За тази цел се изискват много ресурси за стартиране и тестове.”, споделя Атанас.

Той не скрива, че подобно начинание изисква и солидни средства. Има хора, които са подкрепили инициативата, но има и такива, които са отказали.

“Сумата, необходима за такава продължителна работа, е голяма. За щастие намерих хора, които искат да направят нещо значимо. Голяма част от средствата си ги набавяме сами. Има и благодетели. До този момент съм получил повече предложения за помощ, отколкото съм потърсил. Имаше много хора, които бяха запленени и казаха, че ще помагат с каквото могат. Откази съм чувал и не само. Как съм се чувствал? Честно казано в началото те тресе в продължение на часове. След няколко отказа обаче разбираш грешките си и знаеш как да се поправиш. С отказите идват големите решения, които променят виждането ти и те вкарват в правия път.”, разказва младежът.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега