Политика

Министър Даниел Митов: Българската държава никога не е изпускала от поглед случващото се в Украйна

0

“Българската държава никога не е изпускала от поглед случващото се в Украйна и положението на българите там винаги е било от особена важност за нас. Настоящият конфликт ни кара да следим с още по-голямо внимание развитието на събитията с готовност да реагираме във всеки един момент в защита на правата на нашите сънародници.”

Това е заявил министър Даниел Митов на среща днес в МВнР с Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада.

България използва всички налични механизми в тази посока, като работи активно както на двустранно равнище с украинските власти, така и в рамките на ЕС. Министър Митов е подчертал, че в приетите на извънредния Съвет на “Външни работи” на 29 януари заключения по предложение на българската страна е включен текст, които призовава Украйна да съблюдава правата на малцинствата.

“Очакваме украинските власти да спазват принципа на пропорционалност при мобилизацията” – посочи министър Митов. Той е уверил своя гост, че тази позиция е отстоявана и ще бъде заявена отново на предстоящата му среща с украинския външен министър Павло Климкин.

Антон Киссе е изразил благодарността на българите в Украйна, че в такова тежко време усещат моралната подкрепа на България и имат установен постоянен контакт както с посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса, така и с Министерството на външните работи. Антон Киссе е определил като спекулации твърденията, че представители на българската общност в Украйна подкрепят действията на сепаратистите. “Ние сме лоялни граждани на Украйна и трябва да живеем с нейните успехи и проблеми”, е заявил той, като е подчертал, че няма никакво основание да се говори за масово желание на българите в Украйна да напуснат страната.

Външният министър е информирал Антон Киссе за предприетите от страна на МВнР мерки по отношенията на облекчаване на издаването на визи за българите в Украйна, както и за подготвящото се изпращане на хуманитарна помощ за районите, които са най-сериозно засегнати от сраженията. Въпросът за предоставянето на хуманитарна помощ е бил тема
на последвалия разговор на Антон Киссе със заместник-министъра на външните работи Катя Тодорова и Христо Григоров, председател на Българския червен кръст.

Целта на срещата е била да се определят начинът, формата и каналите за предоставяне на целева хуманитарна помощ за българската общност в най-засегнатите райони на Украйна чрез БЧК. Първата доставка, включваща хранителни стоки, медикаменти, превързочни материали и др., ще бъде доставена в Донбас, където положението е най-сложно. Получател на помощта ще бъде Асоциацията на българите в Украйна, председателствана от Антон Киссе. За безопасното придвижване на конвоя на територията на Украйна и в районите, контролирани от сепаратистите, ще бъде потърсено съдействие от украинските власти и от Украинския червен кръст.

източник: БТА


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега