Бургас, Политика

Михо Михов: Боеспособността на Българската армия пада на критичния минимум

0

Въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите в силовите ведомства ще доведе до съпротива в армейските среди. Това прогнозира в ефира на телевизия Bulgaria On Air председателят на парламентарната комисия по отбрана и бургаски депутат от АБВ ген. Михо Михов.

Той обаче смята, че тази съпротива с течение на времето се изживява и вдигането на възрастта за пенсия в сектора не е в стресиращи възрастови граници, като се базира на разговори с висши военни.

Ген. Михов коментира и идеите за съкращаване на състава на Министерството на отбраната и военното разузнаване. Той каза, че не приема високата съкращаемост във военното разузнаване като добър знак, както и съкращенията в щаба на отбраната.

„Не би следвало Министерството на отбраната да счита, че съществува заради себе си. То съществува заради наличието на българска армия и дай Боже тя да се възмогне с боеспособност. И това трябва да се разгледа през призмата на ключови области – бойна ефективност, командване и управление и информационно осигуряване. Тези ключови области трябва да бъдат оценени, ако продължаваме съкращенията и ако тези съкращения допринасят все повече за критичното състояние на тези, това не е добър знак за Министерството на отбраната“, коментира ген. Михов.

По повод Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 г., внесен от Министерски съвет /МС/, ген. Михов коментира, че за първи път документът е всеобхватен и критичен.

„Боеспособността на Българската армия пада на критичния минимум и това е признато в доклада, за което приветствам решението на МС да го внесе в този вид. Това не означава в никакъв случай, че капитулираме и създаваме чувството за ненадежден съюзник. Ние искаме да бъдем надежден и сигурен съюзник“, категоричен е генералът.

Той подчерта, че перспективите за развитие на въоръжените сили изискват на този етап крайни решения и от правителството, и от върховния главнокомандващ.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега