Бургас, Общество, Топ новини

Местната комисия за борба с трафика на хора организира информационна кампания срещу трафика на хора

1

Тазгодишната Лятна кампания срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация Бургас 2018  включва създаването на концептуално свързани помежду си творчески продукти – видеоклип, рап-песен и театрален скеч и представянето им на концерт на 29 юли на сцена Охлюва от 18.30 часа.

 Видеоклипът разказва историята на момиче, въвлечено в сексуална експлоатация от момчето, в което е влюбена. Често срещан сюжет от реалния живот, повтарящ историите на хиляди момичета и млади жени, експлоатирани у нас и в страните от Западна Европа. В главните роли са младите актьори от театрална трупа “Валери и приятели” – Мария и Захари. Участват и младежи, доброволци към Местната комисия за борба с трафика на хора. Клипът е озвучен от рап- изпълнителя How Haber и неговата песен “Кога ще има край”. В снимките участват танцьори от танцово студио “София” гр. Бургас. Оператор на клипа е Антон Сорокин , а режисьор – Александра Прозецка. Организатор – Местната комисия за борба с трафика на хора, гр. Бургас.

Линк към видеото:

https://www.youtube.com/watch?v=kKBMhFv1Vgg    

С подкрепата на местните и национални медии, видеоклипът  се разпространява до широката публика. Община Бургас съдейства за прожектирането му на системата от информационни табла,  разположени на ключови места в града.

 Финалното събитие от кампанията е планирано за 29 юли /неделя/ от 18.30 часа на сцена “Охлюва”, когато ще се състои Концерт на млади рок, рап и и денс изпълнители. На концерта ще звучи специално написаната за кампанията песен “Кога ще има край”. В него ще участват и млади рок, поп и хеви метъл изпълнители.

Трафикът на хора е сериозен проблем, който засяга стотици хиляди хора по света.

Всеки може да стане жертва на трафик на хора – млад или възрастен, мъж, жена или дете, защото съществуват различни начини един човек да бъде експлоатиран и третиран като роб.

Просещи деца; проституиращи жени; мъже и жени, които работят при нечовешки условия; бременни, продаващи децата си – не е зловещ филм, а реалност, с която полицаи и социални работници се сблъскват ежедневно.

Експлоатацията на хора носи огромни печалби срещу минимални инвестиции.

Трафикът на хора е доходен бизнес, наред с трафика на оръжие и наркотици.

Нашата страна е страна на произход на жертви на трафика на хора, тук те се набират и се експлоатират най-често в страните от Западна Европа.

 

Различни са причините един човек да попадне в ситуация на трафик на хора:

  • Бедност и желание да подобриш живота си.
  • Търсене на силни усещания, желание за луксозен живот.
  • Потребността да обичаш.

Един от най-разпространените методи за въвличане по света и у нас е т.нар. метод Loverboy – когато трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува й скъпи подаръци, кара я да се чувства специална.  Когато изгради пълно доверие у нея и предлага да заминат в чужбина, за да работят заедно. В момента, в който влюбената жена се съгласи, тя без да знае вече е попаднала в капана на сексуалната експлоатация. Следва пътуване зад граница, а животът се превръща в кошмар.

Официалната статистика показва, че за 2017 г., в Бургас, 41 души са станали жертви на трафика на хора.

Реалния брой е многократно по-голям.

Престъплението трафик на хора трудно се доказва, тъй като жертвите не желаят да подават жалби в полицията и да свидетелстват срещу трафикантите. Причините са страх, срам, заплахи.

За допълнителна информация:

Росица Янева,

Секретар на Местна комисия за борба с трафика на хора

Тел. 0885 532 692


1 Коментар

  1. Chyna август 1, 2018 at 13:13 -  Отговор

    That’s a wetu-lhought-olt answer to a challenging question

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега