Политика

Лютви Местан: Срещата ЕС–Турция е геополитически пробив на българската дипломация

0

По думите на Местан този пробив може да стане исторически, но само ако се състои втора среща между ЕС и Турция. „След като на тази среща се реши въпроса за финансирането, следващата среща може да бъде разговор за ценностите”, коментира Местан пред бТВ.

„Турция трябва да стане член на Европейския съюз”, категоричен е Лютви Местан. Според него присъединяването на Западните Балкани включва Турция и Украйно също. „Едва тогава европейският проект ще бъде пълен – Европа ще остане един затворен християнски клуб и няма да бъде достатъчно силен в новата глобална конкуренция”, смята Местан.

На въпрос дали човешките права са застъпени в съседна Турция, Местан коментира, че едва когато сме изпълнили и ние критериите за демократични стандарти, тогава можем да коментираме ситуацията в други държави.

„Турция днес води тежка война с терора”, каза още Местан, но не отговори директно на въпроса за човешките права.

„Душевните граници се простират до там, докъдето има и един български гражданин”, коментира Местан по повод изказванията на Реджеп Ердоган за Кърджали. „От тази гледна точка съм казвал Бурса е България, Анкара е България”, допълни лидерът на ДОСТ.

„В тази теза няма териториална претенция”, каза Местан.

По повод другата коментирана тема около посещението на турския президент у нас, а именно обезщетенията за тракийските бежанци, лидерът на ДОСТ коментира, че да се търси определението „геноцид” за всяка трагедия е прекалено неприемливо”.

„Ако ние възприемаме като геноцид всяко трагично последствие от която и да е война, то мисля, че само ще влошим двустранните отношения”, допълни още лидерът на ДОСТ.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега