Политика

Меглена Кунева: Дясно-центристкото управление няма алтернатива

0

Дясно-центристкото управление в България няма алтернатива. В този смисъл подписването на коалиционното споразумение с ГЕРБ е с цел ускоряване на реформите през втората година и по-амбициозни промени в ключовите сектори.

Това заяви на пресконференция за управленските приоритети на партията през новия сезон Меглена Кунева – лидер на „Движение България на гражданите” и вицепремиер по европейските политики.

Кунева подчерта, че българската политика следва да се прави единствено в България. Премиерът даде интервю, в което посочи, че много политици ходят в турското, американското, руското и други посолства.

“Аз не смятам, че политиката на България трябва да се определя отвън. Партньори да, но на нас ни трябва ясно дефиниран и пазен национален интерес”, заяви Кунева и допълни, че няма никакво значение какво иска една или друга страна, а какво е в интерес на българите.

“Затова подчертавам, че националната политика се прави тук и това е в интерес на страната ни, и в интерес на партньорите ни.”, подчерта Кунева.

Попитана за излизането в опозиция на Радан Кънев, Кунева бе категорична, че не може да си и на двете места и да вземеш най-доброто от двата свята. Или си в коалицията, или си в опозиция. Това е и отговорът на въпроса дали се нагърбваш с управлението, не с тежестта на властта, или не. Найден Зеленогорски е имал своите сблъсъци, аз – също, затова можем да кажем без комплекси, че сме длъжни да направим възможното, посочи Кунева.

Другото е нови избори и ситуация, в която предлагаш отново на най-близкия идеологически партньор да работиш заедно с него, т.е. промяна няма. Какво ще кажем тогава, с какво ниво на доверие ще влезем – че след пет месеца пак ще се разделим ли, каза Кунева.

По думите й, с подписването на политическата декларация на РБ за приоритети през годината, на базата на която ще се подписва анексът с ГЕРБ, всичко ще стане ясно – и кой подкрепя правителството, и кой е против него. Печално е да видя двойно третиране на двамата съпредседатели на РБ, посочи Кунева. Целият политически безупречен живот на Зеленогорски е вложен в репутацията на РБ. Когато човек като него спечели изборите в Плевен, да бъде поставян в ситуацията да се оправдава, защото вярва, че може да се свърши нещо добро за страната си, е нечестно и несправедливо, каза още Кунева. Тя допълни, че не е привърженик на големите приказки, а на реалните резултати.

Попитана за позицията на РБ за президентска кандидатура, Меглена Кунева каза, че старото дясно в лицето на СДС е дало на България двама президенти. Затова разговорът със СДС е много важен и не бих искала да коментирам темата, без да взема предвид техния опит, каза тя. Много хора, които сега виждат надежда в РБ, виждат препратка към обединението, което направи СДС в началото на прехода.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега