Бургас, Интервю, Политика

Меглена Кунева пред VoxBurgas: По манталитет българинът е европеец (ВИДЕО)

0

Първият български еврокомисар Меглена Кунева беше в Бургас, за да подкрепи листата на Реформаторския блок във 2-ри МИР. След пресконференцията, в която лидерът на “Движение България на гражданите” обяви, че цялата листа в Бургас е чудесна. Освен това според нея най-важното нещо, което събира партиите в РБ е необходимостта от ред и справедливост в страната.

Ето какво каза след срещата с медиите пред камерата VoxBurgas:

Здравейте г-жо Кунева! Добре дошла в Бургас! В кампанията вие най-често говорите за европейски правила, за европейски закони, за европейски директиви, мислите ли, че манталитетът ни е основната пречка те да се спазват в България?

Не! По манталитет българинът е европеец. На нас обаче ни трябва убеждение, че когато някой е нарушил закона, директивата, както вие казвате, има кой да го санкционира. Малко доказателства виждаме, че законите се спазват. Независимо дали са европейски или български. И тъкмо заради това ставаме все по-големи нихилисти. Това е работа на държавата. Аз съм човек, който много държи на личната отговорност, но личната отговорност има някакъв предел, там където никой друг, освен държавното управление, не може да направи разлика трябва да си го кажем. Държавното управление трябва да се промени.

Какво предлага Реформаторският блок тогава? Какво е, според вас, най-важното, за да промените това, което казахте току-що?

Контрол върху спазването на закона. Това пак може да стане чрез по-широко гражданско участие, чрез овластяване на гражданите. Ще ви дам един пример, който за мен е много типичен – надзора на пазара. Не може на всеки магазин да сложим по един контрольор, нали така, защото това означава да раздуем много държавния апарат, няма смисъл. Как е направено в Европа? Всеки може да вдигне телефона и да каже къде е видял нередност, като потребител. И тогава контролният орган да се намеси, да види какво е нередно и да го отстрани. Само че в България такъв телефонен номер няма, а ако го има той просто остава глух.

В много хора това буди асоциация за едни предишни времена, преди 89-та година, когато хората “звъняха” или “пишеха” за дадени хора. Обяснете им каква е разликата между донос и сигнал за нередност.

Отидете в един магазин и купете стока, която има изтекъл срок на годност. Ако смятате, че това е донос…

Има хора по форумите, които именно заради това са против…

… според мен е просто сбъркано мислене за пазарната икономика. Пазарната икономика е за всички. Тя е и за продавача, и за производителя, и за потребителя, и няма нищо нередно ако някой ти каже “Върни се в правия път, дръж се прилично и уважавай това, че съм ти дал парите си!”.

Да разбираме, че най-важното е потребителят да бъде доволен?

Точно така. По същия начин ако видите някой да изпреварва неправомерно, аз смятам, че е нормално да се обадиш в полицията и да кажеш: “Тука видях шофьор, които не се държи адекватно!”. Не това не е донос, това означава да спасиш неговия живот, а може би и на още някой друг.

За финал Меглена Кунева призовава да спазваме правилата?

Призовавам да спазваме правилата и призовавам да се оплакваме, а не да си мълчим, когато има за какво да се оплакваме. Няма да стане от първия път да има резултат, но ако видите улично осветление което не работи, ако видите някой, който си изхвърля боклука неправомерно – ами трябва да реагираме, няма как. А пък вече ако не ни отговорят от Общината или от съответния държавен орган, нека пък да тръгнем по-нагоре и да успеем да ги дисциплинираме. Няма друг начин. Тази работа никой друг освен нас не може да я свърши.

Благодаря ви за това интервю!

Благодаря и аз!

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега