Общество

Медийни магнати повеждат война срещу Facebook и Google

0

Ръководителите на медийните групи CNN и News Corp. започват война срещу Facebook и Google, пише Business Insider. Председателят на CNN Джеф Зукър дори заяви, че американското правителство трябва да обърне внимание на монополната власт на двата интернет гиганта.

През последните няколко години по-малките, изцяло онлайн компании, трябваше да се съобразяват с променящите се прищевки на големите платформи на Facebook и Google. Дори и малки промени в алгоритмите на двете мрежи могат да имат особено негативен и дори катастрофален ефект върху тези малки компании.

Миналата седмица, например, Vox Media, която е собственик на сайтове като Racked, The Verge и SB Nation, уволни 50 служители. Повечето от тях работеха в отдели, свързани със социалните мрежи. Това беше поредният знак за сътресения в онлайн медиите, които се стремят да се адаптират към големите, водени от технологичните компании, промени в индустрията.

Тази година обаче традиционните медийни компании започнаха да осъзнават властта и влиянието на големите технологични фирми. Причината е, че дори и издателите на традиционни медии започнаха преход към дигитални такива.

„Всеки наблюдава дали тези комбинации от AT&T (мобилен оператор) и Time Warner (медийна компания) или Fox и Disney получат одобрението на правителството и се обединяват. Фактът е, че поради някаква причина никой не обръща внимание на монополите, които са Google и Facebook. Това е, което правителството трябва да гледа и да се уверява, че всички останали оцеляват”, заяви Джеф Зукър по време на Световния мобилен конгрес (MWC).

Неговото изказване е в унисон с думи от миналия месец на изпълнителния председател на News Corp. Рупърт Мърдок. В изявление той заяви, че Facebook трябва да започне да плаща на издателите на съдържание, точно както кабелните оператори плащат на каналите, които предлагат в своята мрежа. Мърдок също така обърна внимание на това, че в социалните мрежи много лесно се разпространяват фалшиви новини.

„Facebook и Google популяризираха вулгарни източници на новини чрез алгоритми, които са доходоносни за тези платформи, но по същество са ненадеждни”, заяви медийният магнат.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега