Политика

Мария Габриел: Участие на жените в политическия живот е ключов фактор за стабилизирането на Афганистан

0

Ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел представи в Комисията по правата на жените и равенството между половете становището си относно политическата ситуация в Афганистан. Като докладчик тя наблегна на основните точки и позиции, които отстоява в текста на становището, както и на препоръките за подобряване на положението на жените, които играят ключова роля за стабилизирането на Афганистан.

На първо място Мария Габриел подчерта необходимостта да се даде възможност на жените за свободно и сигурно участие в публичната сфера. От друга страна достъпът на жените до образование е от решаващо значение за ефективното им участие в обществения и политическия живот, припомни евродепутатът. Тя отбеляза и необходимостта от по-добър достъп до една реформирана съдебна система, бореща се ефективно срещу насилието над жените.

„Комисията по правата на жените и равенството между половете можем да изпратим с това становище ясен, кратък и надежден сигнал до водещата Комисия по външни работи, само ако останем фокусирани върху участието на жените за стабилизирането на Афганистан. Това означава фокусиране върху елементи, които имат връзка с участието им в обществения и политическия живот. Това е най-силното послание и принос на нашата парламентарна комисия по темата” , заключи българският евродепутат от ГЕРБ.

Становището следва да бъде гласувано на заседание на Комисията по правата на жените и равенството между половете, след което включено в доклада на водещата Комисия по външни работи.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега