Uncategorized

Малките общини недоволни от разпределянето на парите от „Региони в растеж”

0

Парите по Оперативната програма „Региони в растеж” ще отидат за благоустройство отново при 39-те по-големи града, които теглят средства още от първия програмен период. Това притеснява по-малките общини като Белоградчик, Златоград, Троян и Берковица. Кметовете на по-малките населени места се опасяват, че по този начин ще се увеличи неравенството между отделните региони.

Според кметът на община Троян Донка Михайлова общините от четвърто ниво – вторичните градове в областите, отиват във втора приоритетна ос.  Кметицата коментира, че за целия програмен период от 2014 г. до 2020 г. 26 или 28 общини ще получат 105 млн. евро, което по нейни изчисления е по 3,5 млн. евро на община. Сумата е пренебрежимо малка сума, коментира Михайлова.

Кметицата на Берковица Димитранка Каменова коментира, че по-големите градове, които са били одобрени в първия програмен период, с новата оперативна програма ще получат и по-големи възможности. Това според нея означава не само да участват по всичките оси на програма „Региони в растеж”, но и да разполагат с доста средства. Каменова отбеляза, че Европейската комисия е одобрила нови градове и това е шанс за по-малките населени места и градове да започват своето развитие.

По мнение на кмета на Берковица ще може да се кандидатства по другите оперативни програми като „Развитие на селските райони”. От регионалния министър Лиляна Павлова кметовете са получили уверение, че ще има и национално финансиране, като то ще започне през 2016 г.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега