Общество

Македонците признаха: Цар Самуил представлява Царство България

0

Цар Самуил е легитимен представител на българското царство. Това заяви председателят от македонска страна на българо-македонската експертна комисия по историческите и образователни въпроси проф. Драги Георгиев пред местната телевизия „Канал 5”, предаде БГНЕС.

Комисията бе създадена след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония, като нейната цел е да разреши многогодишните спорове за общата история между София и Скопие.

Именно цар Самуил е една от историческите личности, за които Република Македония има претенции.

С колегите от София постигнахме съгласие, че цар Самуил е легитимен представител на българското царство, заяви проф. Драги Георгиев, но допълни, че все още се спори относно жителите на Самуиловото царство.

Според професорът на територията на Самуиловото а царство е имало и други етноси, освен българи. В неговите граници влизат цяла днешна Албания, цяла Сърбия и части на Гърция.

До момента експертите от София и Скопие са провели три заседания, като от „Канал 5” припомнят, че е било постигнато съгласие, че Григор Пърличев е част от общата ни история. Следващата среща на комисията се очаква да бъде към края на февруари.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега