Общество

Мъже се качиха на токчета срещу насилието над жени

0

С плакати “Никаква търпимост към насилието над жени”, “Приеми “Не” за отговор” и “За насилието няма извинение”, десетки мъже обуха токчета и тръгнаха на поход срещу насилието над жени, предаде репортер на БГНЕС.

Въпреки студеното време и натрупалия сняг в столицата, за трета поредна година инициативата “Извърви километър на нейните обувки” събра редица представители на силния пол на бул. “Витоша”, които дойдоха, за да потичат символично в подкрепа на дамите.

С приповдигнато настроение, червени, прасковени и бели токчета мъжете обясняваха, че е трудно да се върви, но въпреки това, трябва да бъдат съпричастни към жените на техния празник. По време на похода те показаха, че могат да вървят без проблем на високи обувки, но имаше и такива, които изпитаха трудност и паднаха при първите крачки. За най-добрите след спринта имаше и награди.

“Тук съм, защото празнуваме 8-ми март по фалшив начин, а наистина трябва да обърнем внимание на жените, пострадали от насилие”, каза 28-годишният Марко Марков. Той сподели, че познава жени, които са били жертва на физически тормоз и именно поради тази причина е решил да се присъедини към инициативата. Младият мъж смята, че посегателството над жена не е никак мъжа постъпка и че е крайно време медиите да разказват повече за подобни случаи.

“За втора поредна година обувам токчета и подкрепям кампанията, защото статистиката сочи, че 1/3 от жените в целия Европейски съюз са претърпели някакво насилие през съзнателния си живот”, каза пресаташето на представителството на ЕК в България Теодор Стойчев, според когото в България все още говорим рядко по тази тема.

От една страна хората все още считат, че насилието е личен проблем, а от друга – 56% от жените у нас не знаят, че съществуват специализирани институции, които могат да им помогнат, ако пострадат.

токчета насилие над жени

източник: БГНЕС


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега