Бизнес

Магна харта ще пази свободата в Интернет от корпорациите и правителствата

0

Тим Бърнърс-Лий – създателят на глобалната мрежа World Wide Web, предупреди, че правителства и корпорации искат да контролират интернет, заплашвайки свободата му, пише Networkworld. 

Магна харта либертатум всъщност е Велик договор за свободите, по пример на онзи, подписан от английския крал Джон Безземни през 1215 г. в гаранция на правата и свободите на феодалната аристокрация и гражданите от произвола на кралската власт. Бърнърс-Лий призова за създаване на закон, който ще гарантира независимостта на интернет пространството и поверителността на гражданите на мрежата (netizens). Според него,  за да може се запази свободата си, Интернет има спешна нужда от създаването на глобална Магна харта.

Лий представи идеята си за Магна харта за глобалната мрежа още през март, но сега предупреди, че има корпорации и правителства, които искат да контролират и използват отвореността на Интернет, предаде “Фокус”.

Идеята на учения е Великата харта да се базира на принципи като поверителност, неутралност на Интернет, свобода на словото, лесен достъп и диверсифицирана инфраструктура.

След разкритията на Едуард Сноудън за шпионските практики на правителствата обаче ученият разбрал, че спешно трябва да се създаде някакъв договор, гарантиращ правата на хората в мрежата. Бащата на Интернет посочи, че най-голямата заплаха за глобалната мрежа е превземането й от мащабни сили, били те корпорации или правителства. Целта на Бърнърс-Лий е била да използва 25-годишнината на глобалната мрежа като повод за начало на дискусия за Интернет правата.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега