Бизнес, Бургас, Топ новини

„Лукойл Нефтохим” ще инвестира $400 млн. в нова технология

0

„Лукойл Нефтохим Бургас” ще инвестира около 400 млн. долара в нова технология за производство на полипропилен. Това каза председателят на Управителния съвет на дружеството Илшат Шарафутдинов пред „Капитал”.

Той обясни, че бизнес планът на компанията не е изцяло готов, като все още се уточнява бюджетът, графикът на финансиране и избора на новата технология. Очаква се строителните работи да започнат през 2020-2021 г.

Инсталацията ще замести старото производство на полипропилен, което е в експлоатация от 70-те години на миналия век. По план новите мощности трябва да са готови до 2024 г. като инвестицията значително ще намали себестойността на производство на 1 тон полипропилен в „Лукойл”. Сегашната фабрика произвежда 80 000 тона годишно от този продукт, а след модернизацията ще се произвежда до 300 000 тона, обясни Шарафутдинов пред изданието.

Общата планирана инвестиция за 2019 г. е в размер на 50 млн. долара. „Продължаваме с инвестициите в екология, промишлена безопасност, замяна на пещите, приключваме търга по строителството на един блок за концентрация на водород. Миналата година инвестирахме 97 млн. долара. В периода 2020-2021 г. инвестициите ни ще нараснат многократно във връзка с новите проекти”, каза още той.

Economic.bg.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега