Бизнес, Общество

Lufthansa удължава стачката до събота

0

Пилотите на германския авиопревозвач Lufthansa планират да продължат стачката си, която започнаха в сряда, до събота (21 март), включително. Това съобщи синдикатът Cockpit, цитиран от световните агенции.

На 21 март протестът ще засегне междуконтиненталните полети и полетите на подразделението за товарни превози Lufthansa Cargo, докато днес той касае полетите на къси и средни разстояния, т.е. в Германия и Европа. Така всички полети на Lufthansa днес от и за София са отменени поради стачката на служителите, съобщиха за агенция “Фокус” от Летище София. Изключение прави само самолетът от Мюнхен, който каца в София в 18 часа и 15 минути и излита обратно в 19 часа и 35 минути, предаде БНР. Полетът се изпълнява от авиокомпания, която е регионално подразделение на Lufthansa и не е засегната от стачните действия.

Немският синдикат се бори от месеци да принуди компанията да запази схемата си за ранно пенсиониране. Схемата позволява на пилотите да излизат в пенсия на 55 години и да продължат да получават 60% от заплатата си, докато не започне изплащането на държавната пенсия. Пилотите са недоволни от плановете на компанията да отмени условието, което им позволява да се пенсионират още на 55 и да получават 60 на сто от възнагражденията си до навършване на пенсионната възраст от 65 години. Те се притесняват и от желанието на Lufthansa да се развива в нискотарифните превози, където е изправена пред силна конкуренция, допълва БТА.

Отменени са около 700 полета на Lufthansa, предвидени за днес.

Отменен е полетът на „Алиталия“ по линията Фиумичино – София – Фиумичино, кацащ в 18 часа и 5 минути и излитащ в 18 часа и 55 минути, поради протест на италианските авиодиспечери и пилоти, допълва БНР, цитирайки летище София.

 

Източник: Мениджър

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега