Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Любен Дилов: Бургаските депутати трябва да работим заедно по местните проблеми

0

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС даде първото си предизборно интервю специално за VoxBurgas. Любен Дилов каза, че има големи проблеми, които трябва да обединят всички бургаски депутати, въпреки различията им.

Дилов се надява, че в следващия Парламент ще има основа за разговор между различните партии, защото всичко друго ще е безсмислено.

Г-н Дилов, при откриването на кампанията на коалицията ГЕРБ-СДС в Бургас, заявихте, че Вашият най-голям противник е хаосът в държавата? С какви начини може да бъде въдворен ред в страната ни, според Вас?

Само по конституционен начин, държа да подчертая. В момента ситуацията е на ръба да бъде обявена след време за неконституционна в много отношения. Най-голямата парламентарна група, ако е достатъчно умна, отговорна и гъвкава, ще може да дисциплинира да голяма степен следващия парламент, който да не допуска административни произволи, както се случва в момента. Буквално резки крачки назад. Това е най-голямата заплаха и затова наистина, в сравнение с нея, политическите закачки между нас и партията на Слави, БСП или Да, България, отстъпват на заден план и нямат смисъл. Смятам, че в бургаските листи има изключително ценни хора, които споделят подобни разбирания. Надявам се, че след изборите, 13-те депутати, които бъдат избрани от Бургас, ще можем да работим в добър синхрон по отношение на местните програми и проблеми.

Как приемате коментари на местни жители, че Вие като човек, който не е бургазлия, не трябва да бъде водач на листа в област Бургас?

Не ме обиждат подобни изказвания и нямам драма с това. Въпросът е, че тези избори, за разлика от другите, когато акцентът беше в местните проблеми, поне в програма на ГЕРБ, сега има свръхважна национална задача и тя е спирането на тази изключително лоша тенденция, която се заформя на деструктивност и разграждане. В момента имаме един министерски съвет, който се държи като „жълта” медия, а не като правителство. Всеки ден хвърлят някакви сензационни новини, които после се оказват, че не са точно така, както са били първоначално представени, но новината вече се е завъртяла и сутрешните блокове са я подхванали да я коментират.

В програмата на „Гергьовден” има заложена идея за един закон за личната отговорност на общински и държавни служители. Той пряко свързана с идеята за мълчаливо съгласие, защото без такъв закон е невъзможно да функционира и другото. Когато един чиновник умишлено бави разрешителни, той носи лична отговорност, а не трябва да се крие зад някакви ведомства. България непрекъснато е съдена в ЕС за най-различни неща, като започнем с прословутите акции на Цветан Цветанов. Ако има такъв закон, хората ще бъдат много по-внимателни какво приказват. В момента министрите са напълно недосегаеми, могат да кажат каквото искат и пред никой не носят отговорност. Според мен този закон би бил много важен.

Лично Вие на каква кампания ще заложите, за да спечелите доверието на бургазлии?

Тя винаги е една и съща, аз тук нямам противници и врагове. В миналата кампания се закачих на няколко пъти с „Да, България”, защото те прекалиха с охулването на всичко, което е направено в града през последните 10 години и просто трябваше да им отговоря. Иначе не виждам никаква нужда да влизам в полемики с тях. С удоволствие участвам във всякакви дебати. Кампанията ми е абсолютно индивидуална и понякога се засича с тази на листата. Моят задача е да привлека периферния електорат. Сплотяването на герберските редици си е проблем на ГЕРБ, А Движение „Гергьовден” отдавна има тук традиции. Има райони, в които имаме драматични сблъсъци с ГЕРБ. Такъв например е случаят с Царево.

По време на кампания винаги се правят и тънки сметки кой с кого може да управлява заедно. Кой според Вас би бил най-подходящия коалиционен партньор на ГЕРБ? Социологическите проучвания дават предимство на „Има такъв народ”.

Ние ще направим при всички положения опит да съставим кабинет, както направихме и миналия път, защото това го дължим на всички хора, които гласуват за нас. Най-честното поведение е това, което съветвах и онзи ден Слави Трифонов да го направи – да предложи програма, да предложи кабинет и да започне да преговаря. Защото така се прави политика. А не като заклеймиш предварително всички и кажеш, че „аз с тия няма да си говоря”. Това е безсмислено. В крайна сметка ти си пратен в парламента да си говориш с тях. Самият смисъл на парламентаризма е такъв, иначе е гражданска война. Парламентът затова е измислен, в него може да има тежки реплики и сблъсъци, но целта му е да стават разговори.

При нас логично е, че с дясноцентристки формации ще говорим много по-лесно, отколкото с левицата. Ние имаме фундаментални различия там. Независимо дали в управление или в опозиция ГЕРБ ще бъде системообразуващият фактор в следващия парламент. Почти всички политики ще трябва да минат през санкцията на партията, което е добра новина. Първо, защото ще може да запази много от хората, които се притесняват от тези чистки на служебния кабинет. Навсякъде подчертавам, че с избора на парламент това ще спре моментално, защото ще има сериозен контрол. Ако се окаже, че архитект на цялото това нещо е президентът, България още не е правена процедура по импийчмънт, но възможно е тя да бъде задействана. Това са демократични инструменти. Винаги е имало конфликти между президентството и изпълнителната власт, но никога не е имало такава война между двете институции, каквато е в момента. Президент, позволяващ си квалификации като „мутри”, което е абсолютно безумно. Това е един президент, който от година и половина не е такъв, а по-скоро кандидат президент, поне такова е неговото поведение. Всичките му действия са насочени към президентските избори, но да не забравяме, че България не е президентска република. Поведението му е абсолютно неуместно.

Притеснява ли Ви, че ГЕРБ може да се окаже в ролята на опозиция? Социолозите вече представят „Има такъв народ” като първа политическа сила на изборите на 11 юли.

Това го представя само една социологическа агенция, на която ще спестя името, но няма да спестя това, че нейните прогнози почти никога не излизат точни.

Не, ме притеснява, все пак като лидер на „Гергьовден” ние винаги сме били в опозиция. Но ако ГЕРБ ги притеснява нещо, няма основание за такова, защото най-голямата парламентарна формация има достатъчно механизми и начини, за да си защити и политиките, и хората. Все пак България е парламентарна република.

Според английските учени животът в Бургас щял да продължи и след изборите. Как според Вас ще продължи той в града и страната ни след вота на 11 юли?

Ще бъде спокойно, хората са съсредоточени върху това да вземат каквото могат от сезона, който и климатично се скъсява, не само заради COVID-19. Въпреки това виждам, че има много силен сезон. Специално по Южното Черноморие почти не може да бъде намерена къща или място за летуване. Търси се съгласие за едни по-адекватни държавни мерки в областта на туризма. Например да бъдат спонсорирани празните седалки на автобусните чартъри. Това е важно, защото една голяма част от туристите от Румъния и Молдова идват с автобуси. За жалост те не слизат на юг, защото е дълъг пътят. Но ако бъде създадена възможност за полети до Бургас, знам, че кметът Димитър Николов полага много усилия за чартъри от Молдова, това ще е много голямо предимство. Но най-голямото предимство ще дойде, като се оправи пътят. Каквото и да си говорим Южното Черноморие има изключителна красота и чар за туристите. Един път дошли тук туристите винаги повтарят и потретват. Аз помня, когато румънските туристи откриха Созопол, 4-5 от хотела в стария град работеха през зимата. Толкова много резервации имаше, че те на практика не затвориха през цялата година. Надявам се това време да се върне. Но се изисква работа и подкрепа за това. Много неща могат да се направят в сферата на туризма. 

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега