Бургас, Култура, Топ новини

Лошото време не успя да помрачи “Хоро край поморийския бряг”

0

Дъждът не помрачи настроението на стотици ценители на българския фолклор, приятели и „хороигралци“ от цялата страна, които се събраха в Поморие вчера, за да бъдат част от XII Фестивал на клубовете за народни танци “Хоро край поморийския бряг”.

Традиционният танцов фестивал отново ни събра край брега, за да танцуваме нашите обичани хора́. Защото с песен и танц, със слово и с молитва, българинът винаги е прогонвал лошото в живото си, за да продължи с вяра и с усмивка напред. От всички краища на нашата хубава земя, Вие ни носите своята положителна енергия и чиста радост. Идвате със стъпките и ритъма на Вашите танци, за да украсим този площад с пъстри български носии, с усмивки, хора и песни. С тези думи ръководителят на Танцов клуб “Чайка” и организатор на фестивала Лили Христова приветства всички участници.

Кметът Иван Алексиев, под чийто патронаж се провежда събитието, официално откри фестивала с думите: „За дванадесета поредна година хороигралци от цялата страна са тук, на площада в Поморие, за да ни потопят в красотата и магията на българските народни танци и да превърнат този ден в един прекрасен празник на българския дух и традиции. Празник на българското народно творчество и на българщината. Благодаря на всички участници и специално на Танцов клуб „Чайка“, затова че сте тук, защото именно това е начинът да пазим традициите си – чрез българските народни хора и българската народна песен.“

Площадът и тази година се оказа тесен за всички желаещи да се включат в цветния празник. По традиция, танците бяха предшествани от пъстро шествие на участниците по централната пешеходна улица на града. Тази година в него се включиха общо 35 клуба, като за първи път на хорото в Поморие се хванаха седем нови състава.

Програмата започна с хорото „Трите пъти“ – с. Гавраилово, разучавано на миналогодишния семинар, и продължи с още народни танци от Тракийска, Добруджанска, Северняшка, Шопска и Пиринска област. Специални гости на фестивала бяха гайдарски състав, певческа група и “Девин денс клуб”, които представиха автентичен фолклор и костюми от района на Средни Родопи.

За усмивките, приятелския дух и настроението, които донесоха, хороигралците получиха специални награди и грамоти.

Фестивалната програма продължава и днес, със семинар за ръководители.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега