Vox Populi

Липсата на желание да се поеме политическа отговорност е заменено с масово нормотворчество

0

Изминали са някъде около две седмици от свикването на новото 45-то Народно събрание. За този период са внесени вече 56 законопроекти, от които само 4 са от Министерския съвет. Останалите 52 – от народни представители. Това са 52 законопроекта, които обхващат всички възможни сфери на обществения живот.

Вносителите им, представители на т.н. “нови партии” (ИТН, ДБ, ИСМВ преобладаващо) в НС, преди да станат депутати, обясняваха как законопроектите се правили на тъмно, без обстойни оценки на въздействие, без обстойни мотиви, без обществено обсъждане и консултации със заинтересовани страни, със слаба законодателна техника. А в момента те не правят нищо по-различно.

Заявката са някакви мащабни реформи финишира като… абсолютно противоконституционен мораториум, който заради некадърни юридически формулировки забранява на Висшия съдебен съвет да назначава съдии, прокурори и следователи или административни ръководители на органите на съдебната власт и техните заместници.

Липсата на желание да се поеме политическа отговорност и да се сформира мнозинство, което да избере редовен кабинет, бива заменено с масово нормотворчество от нисък експертен характер, при което авторите на предложенията се крият зад пропуските в процедурите.

Толкова.

 

за автора: Димитър Стоянов е юрист, телевизионен анализатор и член на Института за дясна политика


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега