Политика

Лиляна Павлова: Пътищата не могат да се изчистят с магическа пръчка

0

Гражданите не могат да очакват пътищата да се изчистят, а токът да се възстанови с магическа пръчка, при условие, че снеговалежите не спират повече от 48 часа. Това заяви в предаването „Тази неделя” по bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. „Срещу природата много трудно се върви”, добави тя.

Павлова увери, че властите в бедстващите райони – Кърджалийско, Смолянско, Хасковско, работят непрекъснато и на пълни обороти.

„Има свръхочакване – не може през зимата пътищата да са сухи. Съгласно стандартите, ако има 3 см сняг на магистралата, това се счита за перфектно изчистена магистрала. Нормално е на магистралата през зимата да има сняг. 5 см сняг е стандартът за почистване на второкласните пътища и 10 см утъпкан сняг по третокласните пътища”, обясни Лиляна Павлова.

По думите й, магистралите вече са обработени при зимни условия и усилията вече са насочени към второкласна и третокласна мрежа, за да се осигури достъп на линейки до пациенти и на граждани до болници.

Над 950 машини работят само по републиканските пътища.

„Изпратили сме допълнителни екипи, защото хората не бяха спали по 30 часа”, изтъкна Павлова, като разказа и за проблемите с техниката. „Само в Кърджали сме изпратили 7 роторни снегорина, защото там са изпочупени от паднали дървета, а от камъни – и греблата им”, посочи министърът. „Полагаме наистина огромни усилия”, увери тя.

Лиляна Павлова сподели, че е разговаряла с енергийния министър Теменужка Петкова, която уверила, че тече ремонт на всички аварирали далекопроводи. „Дори аварийните екипи закъсват в дълбокия сняг и са изпратени специални шейни, с които да се придвижват”, изтъкна регионалният министър.

Министърът информира още, че е прелял язовирът в близост до Мини „Марица Изток” в Стара Загора и заплашва да залее жп релсите, по които се доставят въглища от рудника до най-големия ТЕЦ в страната – „Марица Изток 2”. Павлова увери, че са взети мерки да не се залеят жп линиите.

Тя осъди поведението на хора, които са предприели пътувания до вилни зони в планински райони, въпреки обявения червен код, но похвали доброволците, които са се включили в справянето с бедствието.

„Кодът не е, за да сме спокойни, че сме го обявили, а има мобилизация и подготовка”, категорична бе Павлова.

Превенция на свлачищата

„Повече от 20 години в много сектори има превенция. Има свлачища, защото 20 години не е имало изобщо превенция”, заяви регионалният министър в коментар на друго бедствие, което застигна страната през последните месеци.

„90-те години е имало забрана за строителство в свлачищни зони. После има промяна в Закона, която позволява изключения ако има допълнително укрепване на ската. Вторият вид е за т.нар. вилни селища без водопровод със системи от водоноски. Много се е злоупотребявало с тези възможности, вилите са станали масивни сгради. Има два критични района, които рано или късно ще се свлекат в морето. Хората трябва да са наясно колко е рисково”, обясни Павлова.

източник: btvnovinite.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега