LifeStyle

Либералите ругаят повече от консерваторите в Туитър

0

Британските психолози анализираха над 1 милион съобщения в Туитър на консерватори и либерали и разкриха няколко интересни особености за носителите на тези възгледи – първите по-често казват „ние“ и мислят колективно, а вторите – по-често ругаят и казват „аз“.

„С появата на социалните мрежи получихме достъп до огромен обем от данни, които можем да използваме за подобряване на нашето разбиране за това, как хората се държат в реалния свят, извън пределите на глобалната мрежа. Начинът, по който те си общуват един с друг в Туитър, е по-надежден източник на информация за анализ на тяхното поведение, отколкото традиционните анкети и експерименти“, заяви Матю Първър от Университета Куин Мери в Лондон.

Първър и неговите колеги са използвали Туитър за изучаване на американските либерали демократи и консерватори републиканци, а също така на техните симпатизанти. Те са анализирали съдържанието на туитовете на над 10 000 популярни микроблогъри в течение на две седмици през юни 2014 г.

Този период не е бил избран случайно – именно по това време се е провеждало световното първенство по футбол в Бразилия. Учените са искали да разберат как либералите и консерваторите се различават един от друг в сфери извън политиката.

При сравняването на съобщенията са разкрити няколко очаквани и доста неочаквани черти, характерни за представителите на тези политически лагери. Например, либералите се смятат за по-уникални, по-често ругаят /нецензурната лексика е влизала в топ-10 на използваните от тях думи/ и повече са обръщали внимания на събитията в чужбина, отколкото консервативните потребители на мрежата. Освен това те са гледали като цяло на света по-положително и по-остро са реагирали на различни катастрофи и трагедии. Консерваторите са били, напълно очаквано, по-склонни да обсъждат религията и вътрешнополитически теми. По-неочакваното е било, че те са по-склонни да мислят с колективни категории, въпреки тяхното негативно отношение към левите политически идеи. Консерваторите са били настроени повече към намирането на консенсус, отколкото да изразяват собствено мнение.

Тези характерни черти на либералите и консерваторите могат да бъдат използвани, за да се предскажат резултатите от изборите, а също така за проучването на обществените нагласи във всеки един момент, смятат учените.
Източник: БГНЕС


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега