Общество

Ледената Тунджа “завря” под нозете на калоферци

0

Над 200 калоферци, облечени в български народни носии, се хванаха на единственото и уникално у нас мъжко хоро. То се играе повече от два века всяка година на Йордановден в леденостудените води на Тунджа. За първи път от десетилетия насам реката бе замръзнала и преди мъжете да нагазят вътре се наложи ледът да бъде разбит.

Според местните хора това е знак за богата и добра година. За да не бъде опорочен ритуалът им и да няма разделение, каквото се получи миналата година с две отделни хора, тази годинакалоферци решиха да не допускат външни лица да се хванат на хорото, тъй като не познават обичаите.

По стара традиция, който от мъжете хване кръста, го дава на най-малкия участник в ритуала. Тази година това бе 5-годишният Стилиян.

Борба за кръста имаше и в ледените води на Благоевградска Бистрица.

На празника не се размина и без нелеп инцидент, който обаче не помрачи настроението на хората. 55-годишен мъж си счупи крака, след като опита за втори път да влезе в река Тунджа и да се хване на хорото. Наложи се да бъде повикана линейка, а мъжът бе закаран в болница.

Местните хора казват, че на Йордановден, който се хване на мъжкото хоро, ще бъде здрав през цялата година. На днешния ден в Калофер кръщават и малките деца. Четири от тях бяха кръстени, а едно от тях носи името Йордан.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега