LifeStyle, Общество

Лазурният прозорец в Малта може да бъде заменен от стоманена арка (снимки)

0

Впечатляващата скална арка Лазурния прозорец на остров Гозо в Малта някога беше любимо място на туристите в Средиземноморието и дори стана декор на сцените в “Игра на тронове”. За съжаление, поради естествената ерозия, структурата се срина при силни ветрове през март 2017 година.

 

Така изглеждаше скалата, преди да се разруши – Снимка Pixabay

Сега иновативният нов дизайн на руския архитект Светозар Андреев се стреми да концептуализира нова арка на бъдещето.

 

Андреев, ръководител на архитектурната фирма Hotei Russia, е проектирал “Сърцето на Малта”, пресъздаване на оригиналния арка, направена от огледални стоманени блокове, разказва CNN.

 

Новата забележителност няма да бъде точно копие – заради стоманения материал По-скоро Андреев описва концепцията, създадена от него, като “паметник” на първоначалната структура.

 
Проектът предвижда сградата да е пететажно изложбено пространство, като всяко ниво е посветено на различна епоха от малтийската история, и всички нива ще са свързани с вита стълба.
 

Андреев твърди, че предложеният от него редизайн е приет благосклонно в Малта, позовавайки се на онлайн проучване на местен уебсайт.

“Според онлайн проучване, проведено от сайта Malta Today, 68% са отговорили в полза на проекта” Сърцето на Малта “, казва той

Но в изявление за The Times of Malta Сандро Спитери каза, че Сърцето на Малта ще бъде „непристойност, изпълнена с алчен поглед към нелепостта“.

Правителството по-рано отхвърли предложение за хотел близо до обекта, но заяви, че е отворено за други предложения за увековечаване на Лазурния прозорец.

Андреев и неговият екип се стремят да подчертаят, че структурата им няма да навреди на естествената скала.
 
“Много обичам Малта и разбирам, че природата е едно от най-важните богатства на архипелага”, казва той.
 
Екипът очевидно възнамерява да използва техники, подобни на тези, използвани в корабостроенето, като изгражда стабилна платформа под скалата, за да постави структурата.
 
Дали проектът може да се реализира – предстои да разберем.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега