Общество, Топ новини

Лъжлива табела причинява мегазадръствания в столицата

0

Лъжлива табела трябва да служи за обяснение защо при чутовните задръствания на ул. Позитано в сърцето на София, заради затворени двете й успоредни ул. Денкооглу заради строеж и ул. Алабин заради ремонт на трамвайната линия, един от малкото начини за спасение и отпушване на трафика – ул. Самуил, е също блокиран.


На нея пише, че обектът бил открит на 10.05.2021 г., което е неистина – всъщност ямата беше изкопана повече от година по-рано, незаконно отне части от тротоарите. Парцелът е и по-малък от необходимото, за да бъде самостоятелен, а освен това при построяване на сградата, дори с наличие на подземен паркинг, той ще бъде толкова малък, че без друго недостигащите места за паркиране в района на Съдебната палата и МЗХГ ще станат съвсем кът.
Възложител се води окупиралата бургаското пристанище ДАС, строител е Даскон, а техниката и реалното присъствие са на Артстрой 1 Кънстръкшън – част от гнездо на прословути фирми с марката Арстрой.
Артстрой груп се прочу още при скандалните заменки, като получи 13 декара във Варна на цена от 346 424 лв., което прави 26, 65 лв. на квадратен метър – поне 10 пъти под реалната цена на земята.
После фирмата се превърна във фаворит за обществени поръчки. Само през 2019 – 2020 г. тя и нейните партньори в Консорциум Холдинг бургаска инфраструктура получиха обществени поръчки за 12 217 224, 39 лв. без ДДС или 14 660 669, 30 лв. с ДДС. Едната е за саниране, другата е за оказал се доста некачествен ремонт на южната част на Морската градина, а третата за укрепване и реабилитация на кей – всичките в Бургас. На кея се кипри и фирменият хотел ДАС Марина.
Това обаче не изчерпва любовта на предишната власт към гнездото от фирми.

„Митьо Очите сложи ръка върху апетитен общински недвижим имот в Бургас след скандално проведен търг – разкрива Уикенд. Той участва от години в търгове за апетитни обекти в Бургас и в региона чрез подставеното лице Деан Дачев – разкрива изданието. Младият бизнесмен с криминална слава стопанисва дискотеките Астория и Азаро в морския град, където от години с дрога търгуват дилъри на Митьо Очите. Обектите на Дачев се охраняват от хора на несебърския бос и за никого в Бургас не е тайна, че реалният собственик на нощните заведения и строителната фирма Артстрой е именно Желязков. В Бургас трябваше да се реши чрез търг с явно наддаване кой ще вземе най-оборотната дискотека в града – заведение в Приморския парк в Бургас. Шеф на комисията по отдаване на въпросния клуб е шефът на общинско предприятие. Към активите на общинското Благоустройствени строежи са вписани две кариери за добив на инертни материали дружеството разполага със строителна техника за милиони левове, както и с огромна производствена база. Именно с цел да усвоят кариерите за добив на инертни материали, които продават чакъл за милиони левове на частни строителни фирми в Бургас и в региона, Митьо Очите поставя своя човек Иван Апостолов начело на бургаското общинско дружество. Оттогава кариерата за добив на инертни материали губи по 50 000 лева месечно, макар че всеки ден поне 50 камиона излизат от базата, натъпкани догоре с камъни, чакъл и пръст. До полицията в Бургас са подавани няколко сигнала, според които Иван Апостолов продава под масата инертни материали на гравитиращия около Митьо Очите строителен и дискотечен бос Деан Дачев, който строи жилищни комплекси по Южното Черноморие. Дачев стопанисва 3 дискотеки в Бургас като два от обектите му плащат символичен наем на общинското дружество Благоустройствени строежи. Деан Дачев спечели по скандален начин търг с явно наддаване за дискотека в Морската градина. Тогава членовете на комисията, разглеждаща офертите, преустанови търга, след като цената за отдаваната под наем дискотека не устройваше Дачев и покровителя му. Вместо да продължи търга и да даде обекта в бургаската Морска градина на останалите наддаващи кандидати, Иван Апостолов разпорежда имотът да бъде даден за 3-годишно ползване на Деан Дачев. „Скандалното решение на Апостолов, което лишава от по-високи приходи бургаската община, налива вода в мелницата на слуха, че Митьо Очите, а не кметът и общинарите, командва бургаската общинска строителна фирма”, пише влиятелният местен сайт Бургас под лупа.
Кварталът, в който се строи спорният по законност проект на Артстрой, който създава най-голямата тапа в трафика на София в този момент и така е повече от седмица, е любим на близки до старата власт строителни фирми. Така строителната компания на сина на бившия кмет на Копривщица от ГЕРБ, получила поръчки за саниране за над 16 млн.лв., надстрои паметник на културата на ул. Позитано по такъв ужасяващ начин и толкова пъти наруши всички разпореждания за строителен обект, че 19 минути се скъса да пише по темата, а Столичният инспекторат да прави проверки.
Сега алармираме Столичната община за новия скандал и настояваме за спешни и крути мерки.

Автор: Кирил Пламенов

Източник: 19min.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега