Бургас, Култура

“Ла Скала” иска да отвори висша академия в Бургас

0

Представители на световноизвестния оперен театър “Ла Скала” заявиха интерес да създадат в Бургас висша академия за сценични изкуства. На опознавателна среща с кмета Димитър Николов те представиха своята концепция и потърсиха неговото съдействие.

Идеята е на партньорски принцип “Ла Скала”, Общината и Операта в Бургас да подготвят проект, с който да кандидатстват за европейско финансиране. С привлечените средства трябва да се създаде академичен център, който да предлага не университетско обучение, а майсторски класове за вече дипломирани специалисти в изкуството.

В него ще бъде пренесена цялата методология на “Ла Скала” за повишаване и осъвременяване на творческата квалификация в направленията музика, сценография, мениджмънт и танц.

Заснемдфгане

Кметът Николов заяви своята подкрепа за проекта и амбицията да работи за утвърждаването на Бургас като национален център на сценичните изкуства. Представителите на миланската “Ла Скала” подчертаха, че са избрали града заради традициите и чудесната му репутация в областта на операта и балета, но и заради географското му разположение. Те визираха потенциала на академията да привлече на обучение тук специалисти от Гърция, Турция, Русия и като цяло от Изтока. От “Ла Скала” дадоха пример с реализирани през последните три години подобни техни проекти в Букурещ, съвместно с Националната опера на Румъния, и в Рио де Жанейро.

Засдфгснемане

В днешната среща участваха още зам.-кметът по европейски политики Атанаска Николова, Александър Текелиев – директор на Опера Бургас, както и Димитър Маджаров – директор на общинско предприятие “Летен театър, фестивали и концерти”. Те влязоха в работна комуникация с екипа от “Ла Скала”, за да стартира подготовката на съвместния проект.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега