Бизнес, Топ новини

КЗК забрани на „Инерком” да купи ЧЕЗ

0

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на бизнеса на ЧЕЗ у нас от „Инерком България”, сочи решение на уебсайта на комисията с днешна дата.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в рамките на 14 дни.

Комисията е установила, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

В решението е посочено още, че сделката има ефект върху пазарите на разпределение на електрическа енергия, снабдяването с нея, търговията с нея и на свързаните с това услуги.

„Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид придобиваната група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки сделката да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група”,  посочват от КЗК.

Те посочват още, че настоящата концентрация в електроенергийната система е от стратегическо значение за страната.

Изненадани сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани концентрацията между “Инерком България” ЕАД и дружествата от групата на ЧЕЗ в България. Това посочи компанията в съобщение до медиите.

“Инерком” ще анализира мотивите и ще обяви становището си и какви действия предстоят.

С друго решение от КЗК забраняват и сделката за продажбата на „Нова Броудкастинг Груп”, както и нейните дъщерни фирми. Мотивите на комисията включват, че водещата позиция на медийната група на пазара може да окаже ефект върху конкурентната среда на сделката, включително за тази на онлайн медиите.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега