Общество

Къде можем да пътуваме без виза с българския паспорт?

0

С международния си паспорт гражданите на България могат да пътуват без визи до 153 държави и територии по света. Страната ни дели 38-о място, заедно с Кипър, по сила на паспорта – т.е. колко граници отваря той и какви права дава. Това сочи проучването на Nomad Passport Index (NPI). 

Вече ви представихме класация на най-желаните паспорти, като начело е Щвеция.

Докато повечето индекси сравняват само способността на притежателите на паспорта да пътуват свободно, от NPI включват във формирането на позицията на страната и показатели като плащане на данъци, свобода на живота и неподлагане на детайлен контрол, когато пътуват. Този индекс е предназначена да покаже истинската стойност на гражданство във всяка страна от гледна точка на постигащи повече граждани, които искат свободата за свеждане до минимум на техните данъчни задължения, разнообразие на техните финансови активи и свобода на пътуване. 
 
NPI формира позицията на държавата сред 199 страни и индекса на паспорта на нейните гражданина базата на пет фактора: безвизово пътуване – 50% от класиране; данъчно облагане – 20% от класиране;възприемане – 10%; двойно гражданство – 10% и обща свобода – 10%. 
 
От страните от Балканите ни изпреварва Гърция, която е на 23-о място (101,5) заедно с Унгария и Словакия. 
 
Българските паспорти се радват на по-добър престиж от тези на Румъния, които са на 42-ро място (95,5). Хърватия е 49-а (91,5). Сърбия е 73-а (74,5), Македония и Черна гора са на 76-о място (72,5). 
 
Турция и Белиз са на 88-о място (64), Албания е 83-а заедно с Грузия (65).
 
Източник: Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега