LifeStyle

Кучетата и маймуните предпочитат добри хора

0

Кучетата и маймуните са способни да оценяват човешките постъпки, установиха учени в процеса на серия експерименти. Освен това, и едните, и другите са способни да изпитват силни симпатии към добри и отзивчиви хора, сочи още изследването, резултатите от което са публикувани в списание Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

При един от експериментите с маймуни капуцини например, актьор си давал вид, че не може да отвори кутия, в която имало играчка. Той отправял молба за помощ към друг актьор, който ту се съгласявал, ту отказвал. После двамата предлагали храна на капуцините. Когато вторият актьор откликвал на молбата за помощ, маймуните с охота ядяли от ръцете и на двамата. Когато отказвал, те го избягвали. Експериментът бил повторен с балони – единият актьор трябвало да даде част от тях на другия, а след това да се опита да си ги получи обратно. И отново капуцините били благосклонни към втория актьор, когато връщал балоните на първия и го пренебрегвали, ако отказвал да ги даде.

В аналогичен експеримент с кучета, стопани на домашни любимци се опитвали да отворят кутия в присъствие на двама актьори. Единият от тях се съгласявал да окаже помощ, а другият изобщо не реагирал. Когато след това предлагали угощение на кучетата, те приемали храна от актьора, помогнал на стопаните им. Ако обаче отказвал да го направи, те избирали другия, който оставал пасивен.

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега