Общество, Политика

КСНС не постигна съгласие за антикорупционното звено

0

КСНС не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган, както и относно принципите за назначаване на неговото ръководство, съобщи след заседанието президентът Румен Радев.

Второто заседание но КСНС по темата „Антикорупция”, на което присъстваха премиерът, председателят на парламента, министри, шефове на служби и главният прокурор, продължи повече от 4 часа.

Предложенията на президента за разследващи функции на антикорупционното звено, както и той да назначава ръководството не бяха приети от управляващите.

След като миналото заседание на КСНС се провали заради липса на кворум, това заседание започна направо с дискусията по антикорупционното законодателство. Основните различия са във функциите на антикорупционното звено и процедурата по назначаване на ръководството.

От ГЕРБ са категорични, че Народното събрание трябва да назначава директора на звеното, а президентът и опозицията настояват държавният глава да посочва ръководителя.

Според държавния глава трябва да се приемат промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, за да се обхванат проявите на корупция не само в публичния, но и в частния сектор.

Държавният глава отново подчерта виждането си, че е необходим независим разследващ орган, който да подпомага и да разкрива, пресича и разследва корупционни схеми, да работи за реализирането на наказателна отговорност. „Защото дълбоко в себе си не вярвам, че корупцията може да бъде преборена само с имуществени декларации и борбата срещу нея да се задоволява с мерки за превенция, добави президентът Радев, който същевременно посочи, че и те са важни, но тук става въпрос за всеобхватност.

„Сега въпросът е в ръцете на българския парламент, на народните представители, и предстои да видим доколко техните решения ще отчетат и резултатите от днешното заседание, и високите обществени очаквания за резултати в тази дейност”, каза Румен Радев.

„Участниците се обединиха около констатацията, че резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски поради несъвършенствота в законодателството, в институцианалната рамка и поради липсата на обособена структура с ясни правомощия и капацитет за ефективна борба с корупцията”, отбеляза той.

В края на заседанието стана ясно, че следващ Консултативен съвет ще има само когато президентът види, че се изпълняват решенията на предишните съвет. 

Според лидера на БСП Корнелия Нинова мнозинството ще си приеме в парламента един нов орган, който ще се занимава с проверка на декларации и с налагане на глоби.  „Нов единен орган с разследващи функции, в който президентската институция да има отношение, очевидно няма да има. Ние ще продължим да защитаваме нашия законопроект в парламента, но от това, което съдя по заседанието на КСНС, те вече са решили какво ще направи мнозинството в парламента. Да си носят отговорността, че имитират борба с корупцията и че това няма да доведе до никакъв резултат”, каза Нинова след заседанието.

„Оставам на позицията си, че политическата класа няма истинско желание да се бори с корупцията, защото е част от нея”, допълни лидерът на БСП.

„Позицията на почти всички представители на политическите сили беше, че в момента има два антикорупционни законопроекта, дебатът трябва да се води в българския парламент и законопроектите трябва да бъдат приети от парламента”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседанието.

Той посочи, че на заседанието на КСНС две точки не са били приети, защото има спорни моменти относно това кой назначава антикорупционния орган и функциите за разследване, което се предлага от БСП. Взе се принципно решение да бъде подложено на гласуване, всички участници гласуваха за отпадането им, освен президентът и лидерът на БСП Корнелия Нинова, поясни Цветанов.

В парламента са внесени два законопроекта, тепърва те ще се разглеждат в Народното събрание, КСНС не е имал идея да предрешава въпроса, посочи той и добави, че съветът е приел една обща политическа рамка, коментира и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

btvnovinite.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега