Политика

Красен Кралев: Построяването на стадион като “Филип Втори Македонски” в Скопие, не е рентабилнто

0

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че предвид нивото на спортната инфраструктура у нас, построяването на стадион като “Филип Втори Македонски” в Скопие, не е рентабилнто. На съоръжението в югозападната ни съседка се игра мачът за Суеперкупата на Европа между “Реал” Мадрид и “Манчестър Юнайтед”.

“Това е една от любимите ми теми. Такова съоръжение би трябвало да е черешката на тортата. За да имаш такъв стадион, трябва всичко останало да ти е наред – физкултурните салони в училищата, залите, другите стадиони. Не мисля, че в сегашното ни състояние най-умното нещо е да инвестираш парите си в един мач. Не вярвам нивото на македонския спорт да се вдигне от тази инвестиция. За всяка държава е изкушение да има такова съоръжение, но аз съм привърженик на еволюционния подход за развитие, а не на революционния, защото, като нямаш никаква спортна инфраструктура, а сложиш такъв стадион, какво от това? Ще дойдат големите отбори и ще видят, че нямаш хотели, както стана в Скопие. Най-важното е спортната инфраструктура да бъде правена стъпка по стъпка. Не виждам на кое състезание може да участва български отбор и то да не се проведе на “Васил Левски”. Така или иначе има по 3 мача на година на националния отбор там”, заяви Кралев в предаването “Тази сутрин“.

Министърът разкри, че стадион “Тича”, който се строи във Варна, ще бъде с капацитет 22 хил. и ще е готов до 2 години.

Той е доволен от представянето на младите български спортисти на големи първенства в последния месец. 

“Гледам на успеха на тези състезатели дългосрочно. Само преди година приключиха олимпийските игри в Рио. Преди да заминем за там правихме анализи и имахме шанс за около 6 до 8 медала. В момента имаме едно много силно поколение – младежи, които идват и заедно с тези, които имаха шансове на предната Олимпиада, ще изглеждаме по съвсем друг начин през следващите 3 години”, уверен е той.

Кралев очерта и основния приоритет на спортното министерство.

“Водещ приоритет е започването на мащабен проект за изграждане на физкултурни салони в българските училища. Няма как да говорим за елитен спорт, здрава нация, ако нямаме салони в училищата и не върнем авторитета на учителите по физическо и на спорта в училищата. Имаме голям проблем, защото голяма част от директорите на училищата подценяват спорта, часовете се претупват”, разкри той.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега