LifeStyle

Кралски диамант за първи път в продажба от 300 г. насам

0

През последните 300 години той е красял кралици от четири европейски династии. Но през май тази година 6.16-каратовият диамантът Farnese Blue за първи път в историята си ще бъде продаден на търг, организиран от Sotheby’s.

Красивият луксозен тъмен сиво-син диамант във форма на круша е открит в нимата Голконда в Индия, където е открии и диамантът Hope (Надежда). Първоначално е подарен на родената в Италия Елисавета Фарнезе, царица на Испания, през 1715 г., след брака й с крал Филип V Испански.

Камъкът се предава на 7 поколения потомци на рода Фарнезе, които се женят от Испания до Франция, Италия и Австрия. И така и диамантът обикаля Европа.

Украсявал e щифт, принадлежал на Чарлз II, херцог Лука, и тиара, облечена с диаманти, за която се смята, че е принадлежала на Мария Антоанета. И все пак, през голяма част от историята си, диамантът е бил известен само на членовете на семейството и на бижутерите, които са го запазили, разказва CNN.

 

През месец май 2018 г. обаче фамилия, произлизаща от рода на кралица Елизабет, ще продаде диаманта на аукцион на Sotheby’s за бижута в Женева, принадлежали на благородници.

Според оценките, цената на камъка може да достигне 5 милиона швейцарски франка (5,27 милиона щ. долара).

Преди търга Farnese Blue ще бъде показан публично, като обиколката започва от 29 март в Хонконг,а после ще мине през Лондон, Ню Йорк, Сингапур, Тайпе и Женева.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега