Общество

Кралица Елизабет II: Короната може да ти счупи врата

0

В едно от редките си телевизионни интервюта, британската кралица Елизабет II споделя лично за нейната коронация, като описва една от короните, които тя носи на церемонията като толкова тежка, че “врата ти ще се откъсне”.

Кралица Елизабет е била коронясана пред огромно множество на 2 юни 1953 г. – малко повече от година след като баща й, крал Джордж VI, починал от рак на белите дробове. Тогава тя е била на 27 годишна възраст. В документален филм на BBC, най-дългогодишният монарх на Великобритания говори открито за интересен случай преди 65 години, описвайки как царската корона е била украсена с диаманти и други скъпоценни камъни, което я прави “много тежка”.

“За щастие, баща ми и аз имаме една и съща форма на главата. Но щом сложите короната, тя си застава и не мърда“, споделя Кралица Елизабет в документалния филм. “Вие не можете да погледнете надолу, за да прочетете речта, трябва да вдигнете листа с написаното, защото ако се наведете леко – ще си счупите врата“, разказва още кралицата. Тя допълва, че въпреки недостатъците, короните са доста важни „неща“.

Короната все още се използва от кралицата за определени събития, Тя е една от двете, използвани по време на церемонията за коронясването на Елизабет II. Другата – короната на Свети Едуард – е направена от чисто злато и не е носена от тогава.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега