LifeStyle

Краден ли е новият символ на Дубай

0

Нова атракция вече радва посетителите на Дубай. От нея те могат да наблюдават от високо цялата шеметност на непрестанно растящия град в пустинята.

 
Новият символ на града – Dubai Frame (Рамката на Дубай), е висока 150 метра и широка 93 метра наблюдателна кула на открито, в градския парк Zabeel и бе открита в началото на годината. Тя наподобява рамка за картина и се счита за най-голямата рамка в света.
 
Най-високата й част е наблюдателна палуба с прозрачно стъклено дъно и осигурява 360-градусова гледка с изглед както към старата, така и към новата част на Дубай.
 
Когато гледате на юг от кулата, пред вас са свръхмодерни небостъргачи, включително и най-високата сграда в света – Burj Khalifa. На север виждате историческите квартали на града.
 
Дубай се надява, че рамката ще се превърне в основна атракция. Музеят на долния етаж разказва за трансформацията на града от малко рибарско селище до глобална дестинация, а видео показва как ще изглежда емирството през 2050 г.
 
Има само един проблем, съобщава CNN.
 
Роденият в Мексико архитект Фернандо Донис твърди, че идеята за рамката, чиято реализацията струва 68 милиона долара, е открадната от него.
 
През 2008 г. Донис печели международен конкурс, организиран от Община Дубай и ThyssenKrupp Elevator, за да разработи атракция, описана като нова “високо, емблематично здание за Дубай”. Проведен под егидата на Международния съюз на архитектите (UIA) към ЮНЕСКО, конкурсът привлича над 900 участници. Условията, описани в официалните правила на състезанието, посочват, че дизайнът на победителя ще бъде разгледан от общината в Дубай и, ако бъде пуснат в експлоатация, ще бъде използван едва след подписването на договора от двете страни. Победителят ще запази авторските права и неговият дизайн не може да бъде използван – дори частично – без официалното му съгласие.
 
Донис обаче казва пред CNN миналата година, че Община Дубай е направила някои незначителни промени в дизайна и продължила проекта, без да сключи договор с него. Пре 2016 г. Дони завежда дело в САЩ, като твърди, че не е бил включен в процеса на изграждане на рамката или че не е бил компенсиран.
 
Едуард Кларис, адвокат от Ню Йорк, който е завел делото, обяснява, че жалбата е подадена в САЩ, защото “Дубайската община не позволява самата тя да бъде съдена в Дубай”. Жалбата обаче е оттеглена доброволно миналия месец поради процедурни и юрисдикционни въпроси, обяснява Кларис. Той обаче е категоричен, че с това казусът далеч не е изчерпан.
 
В имейл Донис заявява пред CNN, че е “много щастлив” да види рамката построена, но е останал “разочарован, че правата му не са спазени”.
 
В сайта на Dubai Frame е посочено, че дизайнът е на Донис. Искането на CNN за коментар от страна на общината относно претенциите на архитекта остават без отговор.
 
Говорител на Thyssenkrupp заяви пред CNN, че не е в състояние да коментира въпроса, тъй като представлява предполагаемо търговско несъгласие между община Дубай и Донис. От ЮНЕСКО казват, че не са се ангажирали  проекта.
 
Международният съюз на архитектите (UIA) коментира в изявление по имейла че е с ново ръководство от 2015 г. и не разполага с информация от първа ръка за Рамката на Дубай. От там добавят, че конкурсът през 2008 г. е проведен според правилата, в съответствие с принципите, включени в регламентите на ЮНЕСКО и не може да се намесят по законови въпроси след приключване на конкурса.
 
За Донис правната битка ще продължи, тъй като е въпрос на принципи. Но той също така се надява да получи допълнително признание за работата си по рамката, както и финансова компенсация.
 
Адвокат Кларис коментира пред CNN, че планът е да следи как общината в Дубай работи с мърчандайзинг и международната реклама на атракцията, за да види дали възникват допълнителни възможности за съдебни процеси.
 
А Донис добавя: “Казусът трябва да получи отзвук, за да се предотврати повторен подобен случай”.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега