Бургас, Политика, Топ новини

Костадин Марков: Изпитите за енергийни експерти противоречат на Закона за висше образование

0

Бургаският народен представител от Реформаторския блок, съвместно с Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) инициира промени в Закона за енергийна ефективност в частта му, свързана с дейностите по обследване и сертифициране на сгради.

Марков, заедно с колегите му Станислав Иванов (Реформаторски блок) и Методи Андреев (ГЕРБ) внасят промени, които целят да отпадне изпитът след опреснителните курсове, които експертите по енергиен одит са задължени да държат на определен период от време.

Според  сега действащото законодателство е налице изискване към фирмите за енергиен одит, които, за да бъдат регистрирани в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) и да получат удостоверение, трябва да имат екип от трима специалисти. Тези специалисти  трябва да са завършили  курсове за придобиване на професионална квалификация „обследване на енергийна ефективност и сертифициране”, независимо от магистърските си дипломи по съответните специалности.

Курсът,  на който се явяват експертите,  и полученият след него сертификат са  на стойност от 1680 лв. с ДДС за един специалист. В сега действащия закон удостоверенията трябва да бъдат подновявани на всеки 3 години, т.е – след вече проведено обучение отново периодично през няколко години да се държат изпити, а ако изпитът  не бъде издържан – следва нов курс.

Тези изисквания остават и в нов законопроект, който е внесен от групата на ГЕРБ. Марков, Иванов и Андреев имат желание в това предложение текстовете да отпаднат.

Според Костадин Марков, изискването специалисти  да са завършили  курсове за придобиване на професионална квалификация „обследване на енергийна ефективност и сертифициране”, независимо от магистърските си дипломи по съответните специалности противоречи изцяло на Закона за висшето образование.

„Законът във вида, в който действа в момента, задължава специалисти, занимаващи се с  енергиен одит,  да минават на опреснителни курсове на определен период от време. В това няма нищо лошо, но курсовете завършват с полагане на изпит пред, според мен, нелегитимна комисия по Закона за висшето образование, която издава сертификат, че изпитът  е издържан, а и курсът и сертификатът струват пари. Експертите, които трябва да се явяват на тези курсове,  са завършили различни ВУЗ-ове и съответно са дипломирани експерти, а така са принуждавани да се явяват отново за нещо, за което реално имат диплом”, каза Марков.

По думите му промяната, която той и колегите му се опитват да направят,  цели  да премахне  изискването за изпита последващ опреснителния курс.

„Нямаме нищо против опреснителните курсове, но няма как те да завършват с изпит, още повече, че сумите за тези изпити влизат в джобовете на определени хора, а става дума за суми от порядъка на 2 милиона лева за период от 3 години. Освен това, няма как от един курс да направиш от  строителен инженер – енергиен експерт. Курсовете имат съвсем друга цел – да опреснят знания, свързани с навлизането на нови технологии, а не да определят кой какво може и трябва да прави. По същата логика можем да започнем да караме и проектантите и юристите, които легитимно са завършили висшето си образование да преминават курсове и изпити”, завърши Марков.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега