Бургас, Политика, Топ новини

Костадин Марков: Важни проекти за Бургас са включени в бюджета на МРРБ (ВИДЕО)

0

По време на коктейла по повод 25-та годишнина на СДС бургаският депутат Костадин Марков разкри пред журналисти, че голяма част от важните проекти за Бургас и областта са включени в сметките на Министерството на регионалното развитие. Освен това заместник-председателят на СДС обяви, че кризата между реформаторите и патриотите е преодоляна.

Г-н Марков, какво се случва във властта след  развръзката с проекта “Южен поток”?

Според мен Русия е в невъзможност да инвестира в този проект. Те интервенираха с около 50 милиарда, за да удържат рублата, след което се отказаха. В тази икономическа обстановка за тях очевидно е невъзможно да инвестират в този проект и трябваше повод, трябваше някой да го отнесе защо не може да се случи проекта. България е чудесен вариант за подобно оправдание. Истината е, че варианта, който се предлага през Турция също технологично и икономически е далеч по-необоснован.

Т.е., според вас, това не е абсолютният край на тази история или поне на нашето участие в нея?

На този етап няма свободни пари в Русия за инвестицията в този проект, така че всичко може да се случи след година-две, а да не говорим, че официално няма нищо. Има само едно изявление на Путин в Истанбул.

Реформаторският блок и Патриотичният форнт проговориха ли си?

Ами казваме си добър ден, определено. Даже се усмихнах веднъж на Валери Симеонов. Говорят си колегите заедно. Онзи ден е имало среща, доколкото разбрах, на която са постигнали съгласие по тази миникриза, която имаше във връзка с назначения на Реформаторския блок. Парламентарното мнозинство остава същото.

Тази миникриза част от поредица кризи ли е, инициирани от Патриотичния фронт?

Сега колко много искате да направя нова криза с Патриотичния фронт. Аз никога не съм крил моето лично виждане. За мен най-добрият вариант беше ГЕРБ и Реформаторският блок да направят правителство на малцинството и да търсят по определени теми мнозинство в парламента. Може би са прави колегите от Реформаторския блок, които считат, че е по-добре да се партнира с Патриотичния фронт и да се получи подкрепа от АБВ по определени политики.

Ситуацията “Слави Бинев” може ли да стане нов “Делян Пеевски” или е само буря в чаша вода?

Ами не мога да преценя. Ако има протести те трябва да са срещу депутатите, които са вдигнали ръка за избора му в комисията, а не толкова срещу личността на Слави Бинев. Доколкото знам той е искал друга комисия. Проблем в тази държава е, че в културата е квадратчето, за което политическите сили се пазарят последно. Първо се пазарят за ресурсните комисии и министерства, след това идва културата и образованието. Това е проблем на държавата. Не вярвам, че може да стане същата криза от типа, който споменахте с Делян Пеевски.

Има ли новини около големите проекти, за които вие се борихте?

Не знам дали е редно, дано сега да не взривим нещо, но онзи ден на комисия гледахме и видях няколко проекта за Бургаска област, които са включени в бюджета на МРРБ (Министерство на регионалното развитие и благоустройството) и Агенция “Пътища”. Там видях шумо-заглушителната стена в Сарафово, видях обхода на Малко Търново, видях за пътя Бургас-Слънчев Бряг,  че са включени и един обслужващ локал за Бургас. Там не видях пътен възел “Запад”, но той не е финансиран досега от тази посока, той е финансиран от Министерство на финансите. Сега чакам големия бюджет да обсъдим в зала, за да видим там ще има ли пари за този голям проект. Имаме уверение от депутати от финансовата комисия, че също ще бъде заложен този проект, но не съм го видял с очите си още.

Гледайте цялото интервю във видеото:


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега