Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Костадин Марков: Евентуално правителство ще е заложник на БСП или ДПС

0

Бившият бургаски депутат от СДС Костадин Марков коментира пред VoxBurgas, че партиите на протеста много трудно ще се справят със съставянето на правителство.

По негово мнение отиваме към нови избори, но резултатите от тях едва ли ще се различават. 

Бившият заместник-кмет на Бургас обяви, че депутатите едва ли ще могат да помогнат на региона, защото без правителство те няма как да лобират за привличането на средства или проекти за региона.

Какво е вашето мнение за новосформирания парламент?

Получи се много труден парламент. В смисъл – трудно ще се излъчи правителство. Очевидно има някакви партии, които се събират под знаменателя “партии на протеста” и очевидно други три партии се дефинират като “партии на статуквото”. Имайки предвид тази настройка не виждам как този парламент може да излъчи правителство. Най-вероятно ще отидем към служебен кабинет и нови избори.

БСП вече няколко пъти обвиниха “партиите на протеста”, че не искат да работят с тях. Могат ли БСП да се причислят към опозицията при положение, че през последните 4-ри години са били опозиция на ГЕРБ. Както и дали са били реална опозиция на ГЕРБ, според вас?

Може да наричат БСП партия на статуквото, но да не забравяме, че те са системна и предвидима партия. Друг е въпроса дали ги припознават партиите на протеста. Да не забравяме, че в партиите на протеста има хора, които са били част от БСП по времето, когато бяха опозиция на ГЕРБ. Те са с откровено леви убеждения и биха приели подкрепа за правителство от БСП, но сред партиите на протеста има и хора, които са представители на т.нар. “градска десница” и считам, че ще им е трудно да приемат подкрепа от БСП. Тук няма значение дали ще бъде под формата на коалиция или на непотърсена подкрепа. Виждате какви искри прехвърчат между БСП и новите партии, затова не мисля, че ще се стигне до правителство с подкрепата на БСП. Това всъщност обрича и този парламент. 

Къде в политическото поле бихте позиционирали партиите на протеста? Дясно, център ляво?

Ами те самите бягат от такова позициониране именно, за да обосноват това свое съюзяване. Те предпочитат позициониране по оста “Про-ГЕРБ – Анти-ГЕРБ”. По тази ос теоретично имат шанс, но идеологическите различия, пак казвам, обричат едно евентуално правителство да бъде заложник на БСП или ДПС, който ги подкрепи. Просто прекалено малко депутати имат трите партии на протеста. Да не говорим, че между трите партии на протеста също има много различия, които във времето ще излизат на повърхността. Дори в една от трите партии на протеста вече има дори процеси на разцепление и видими различия. 

Коя имате предвид?

Коалицията на Мая Манолова – “Изправи се! Мутри вън!”

А каква е оценката ви за изненадата на тези избори – партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”?

Не мисля, че партията вече е в силна позиция и не знам доколко ги устройва да има нови избори, защото те правят груби политически грешки. Не може да си създал партията ти на база един референдум, а ти да се откажеш от тези политики при първата си възможност в парламента и възможност за създаване на правителство. Отказаха се от мажоритарния вот, отказаха се от намаляване на бройката на депутатите, от левче партийна субсидия. Това са щети, които мисля, че при едни бързи избори биха им навредили. Те са в много тежка ситуация в момента. 

Дали това не е вследствие на това, което казахте по-рано – разцепление в самите партии от протеста? 

Няма как тези партии помежду си да имат еднакви интереси и виждания. Най-вероятно отиваме на нови избори и в момента се калкулират щетите за всяка партия.

Очаквате ли да имат промени в състава на следващия парламент?

Дори да има промени те няма да повлияят съществено на мнозинството. Най-вероятно ще има малки промени. Най-вероятно ще отпадне коалицията около Мая Манолова, а може би ще влезе някаква патриотична коалиция. Но като цяло големите партии ще повторят резултата си. 

Като бивш бургаски депутати, как определяте шансовете на сегашните бургаски депутати да свършат нещо полезно за региона?

По принцип депутатите от даден регион се натоварват с лобистки очаквания за подкрепа на различни проекти. Подобни, в добрия смисъл, лобистки действия ще са възможни само ако има правителство. Иначе депутатите правят закони, Конституцията го е регламентирала и ще се занимават само със законодателна дейност. Не мисля, че в момента могат да бъдат полезни за региона си всички депутати, защото не виждам възможно създаването на правителство. 

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега