Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Костадин Марков: Отговорността бе голяма и всички направихме компромиси

0

Бургаският депутат Костадин Марков, който днес празнува своя 43-ти рожден ден, заяви пред VoxBurgas, че всички партии са направили компромиси, за да бъде добре за хората. Народният представител от групата на Реформаторския блок сподели, че се чувства добре и свиква с новата длъжност. Коалицията между ГЕРБ и РБ, според заместник-председателя на СДС, предстои да се докаже с действията си.

Г-н Марков как се чувствате като депутат? Как ви се отразява смятаната на общинската администрация с държавната? Климатизирахте ли се?

Добре се чувствам. Определено ангажиментите в Парламента не са в същото темпо, в каквото бяха в общинска администрация.

Политическият климат е доста променлив. Тече един дълъг процес на назначения, които трябва да удовлетворят няколко различни партии, влезнали в една коалицията, за да управляват България. Очаквате ли много проблеми?

Ние, в СДС, сме свикнали на трудни коалиционни взаимоотношения. Самият Реформаторски блок е една трудна коалиция между интелигентни хора. Надявам се и коалицията, която направихме с ГЕРБ да се справи и да оправдае очакванията, които хората имат. Иначе откъм компетентност на министрите, които са промотирани, нямам никакви съмнения. Остава да видим как ще си свършат работата и какви реформи ще направят.

Казахте “коалиция с ГЕРБ”, но безспорно най-обсъжданият въпрос през последните дни е подкрепата на ПФ и АБВ на Георги Първанов. На местно ниво отношенията между вас и Патриотичния фронт са известни на всички с своята амплитуда. Сега усещате ли промяна в настроенията между двете коалиции? Приемате ли го лично?

Аз съм последният човек, който би трябвало да коментира тези две формации по ред причини. И не случайно един месец, в който вървят преговорите, мълча по въпроса. И ще продължавам да мълча. Така съм решил.

Тоест въпреки различията в миналото сте готови да работите заедно? За някаква по “висша цел” или?

Какво значи да работим заедно? Имаме управленска коалиция между Реформаторския блок и ГЕРБ. Имаме министри излъчени от тези две партии. Останалите две партии дават парламентарна подкрепа. Аз лично не съм принуден да работя с никого. Аз съм си депутат, имам си своите виждания, своите законодателни инициативи, които ще имам и т.н.. А че някой друг също ще подкрепя хората, които и аз подкрепям – няма лошо.

Помните ли черния политически пиар от изборите през 2009 г. – “Гласуваш за Борисов – получаваш Костов”. Сега в социалните мрежи се появяват саркастични коментари от рода: “Гласуваш за Борисов – получаваш Първанов”. Къде в цялата тази картинка попада Реформаторският блок, пък и СДС? 

Нито СДС, нито Реформаторският блок е водил каквито и да е било разговори с АБВ и Първанов. Пак казвам, имало е срещи между ГЕРБ и АБВ, на които е постигната договорка за парламентарна подкрепа. Така както е имало и срещи между Реформаторския блок и Патриотичния фронт, например, за постигане на такава подкрепа. Със сигурност не съм ходил на тези срещи точно аз. Така че за мен няма голяма драма в това, което се случва. Има и нещо друго. Държавата е в такава ситуация, че трябва да се търсят допирните линии. отколкото разделителните такива, защото най-големият грях на всички днешни политици ще бъде, ако в тази ситуация не съставят правителство и хвърлят Държавата в нови избори. Всички съзнаваме какво значи това. Голяма беше отговорността и всички направихме компромиси. Включително и ние, включително и ГЕРБ, включително и останалите партии. Това е за похвала, а не, за да търсят журналистите интрига във всяко нещо под претекст, че сме изневерили на принципите си. Направихме компромис с някои от принципите си, за да е добре за страната. Изневерихме на някои от обещанията, които сме давали, ще се извиняваме за това, но по-важно е народът да е добре и да има правителство, защото другото е безотговорно.

Като говорим за промени и предстоящи инициативи какво предстои да правите в Парламента? Предполагаме, че ще сложите някой от проектите свързани с Бургас “на масата”. С какво ще започнете?

Няма да си повтарям предизборната кампания, надух им главата на хората с това какви ще бъдат законодателните ми инициативи. Има спешни неща. Трябва да се гласува актуализацията на Бюджет 2014, а след това и гласуването на Бюджет 2015. Разбира се, първата ми работа е да видя къде Бургас там, какви пари има предвидени и съответно да се боря за средства в региона. Всички министри трябва да получат подкрепа за отпушването на еврофондовете, които са блокирани. Има програми, които са на косъм и трябва да се помогне на изпълнителната власт, за да се избегне рискът за тези програми. Оттам-нататък време за законодателни инициативи – колкото искате. Моята сила е Закона за устройство на територията, Закона Черноморието, Закона за обществени проекти, все неща, с които съм се сблъсквал като заместник-кмет.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега