Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Костадин Марков: Нямаше безспорен авторитет, който да бъде избран за лидер на РБ (ВИДЕО)

0

В неделния следобед пропадна планувания избор на единен председател на Реформаторския блок.

След като лидерът на СДС Божидар Лукарски оттегли кандидатурата си, това направи и председателят на ДСБ Радан Кънев. Само няколко часа преди “конгреса” ръководствата на СДС и “Движение България на гражданите” излязоха с обща декларация, че отказват да участват в процедура по избор на председател на Блока, защото нямало ясно разписани правила. Предложиха датата 10 ноември за организиране на съюзен конгрес, а неделният следобед се превърна в концерт, който откри кампанията на РБ. За да разберем повече подробности от кухнята на Блока решихме да се срещнем със заместник-председателя на СДС и водач на листата на Реформаторите в Бургас Костадин Марков.

Г-н Марков, като част от преговорните екипи в Реформаторския блок, може ли да ни кажете защо се стига дотам да се отменя избора на председател на Блока, всъщност изначално имаше ли такава уговорка, между партиите в РБ, да се избира председател на този т.нар. съюзен конгрес?

Най-изначално в споразумението няма разписан подобен избор да бъде проведен. Впоследствие, през август месец, съвета на председателите, не са ми ясни много какви са мотивите, е решил да има подобен избор, малко на по-друга дата, но пак в предизборната кампания. Само че тогава не са преценили правилно, че няма време да се организират правила, няма време да се разпишат правомощията на този председател, няма време да се организират избори на колективни органи, които да контролират председателя и неговите решения, защото ние сме далеч от авторитарните партии, които по този начин взимат решенията си. И осмисляйки тези неща, разбира се и с по-настойчивата позиция на СДС и “България на гражданите”, беше решено да се отмени избора за след като приключи кампанията.

Вашата лична позиция каква беше?

Моята лична позиция я знаят всички. Тя беше, че няма как по време на кампания да правим подобен избор. Ако имаш някакъв безспорен авторитет, който може да обедини енергията на блок – да, съгласен съм, но в случая няма безспорен авторитет. Щеше да има битка и тази битка щеше да доведе до отлив на симпатизанти, независимо на коя партия. Затова е по-разумно подобни неща да се прави спокойно, при ясни правила, честно, не в предизборна обстановка.

А нужна ли е смелост за подобни решения? Лидерът на ДСБ Радан Кънев обвини част от партийните ръководства, че нямат смелостта на избирателите си, та в този ред на мисли нужна ли е смелост за един такъв избор?

Аз не мисля, че някой има интерес в момента да правим анализи на думите на който и да е от председателите. Аз мисля, че Радан Кънев се държа мъжки, както и всички останали в Реформаторския блок. По-важното е, че сме единни, че продължаваме напред с хубавите прогнози, които имаме.

В крайна сметка мислите ли, че вчерашното откриване на кампанията, което беше запланувано като “конгрес”, ще доведе до някакви негативни резултати за Блока, като цяло?

Ние, политиците живеем в един измислен свят. Мислим си, че хората страшно много ги вълнува къде ще се съберем, пък какъв началник ще си изберем, пък кой бил съгласен, кой не бил съгласен. По-важното е сигналите, които излъчваме и аз си мисля, че това леко разминаване на позициите между лидерите в тази ситуация няма да се отрази на единството на блок и на бъдещето, което всички залагаме в този проект.

Т.е. не мислите, че вчерашният “сигнал”, както казахте вие, беше лош или отрицателен?

Не, напротив! Получи се хубаво откриване на кампанията, избегна се конфликт с избора на председател – тогава щеше да има някакъв сигнал за разединение. Напротив, мисля, че всичко се получи доста добре.

Добре, а какво прави Реформаторския блок?

Оттук нататък се борим се с всички сили за изборите, за един добър резултат. Лично моето мнение е, че е крайно време да влезем след това в принципни разговори, основани на политики, за участие в управлението на страната. Ако не се случи, ако избирателите са решили друго, ще се съобразим с това, което казват избирателите, с позицията, което са ни отредили. Но в едно съм сигурен, че единни с всичка сила трябва да продължим кампанията. Три седмици останаха.

Със сигурност Реформаторски блок ще бъде коалицията, която най-много ще залага на преференциалния вот. Появиха се упреци в онлайн пространството, че тази преференция е “необявена тиха война” между партиите в блока. Как бихте коментирали и как бихте оборили хората, които ви казват, че има скрита война между партиите в блока?

Тази преференция е едно от най-хубавите неща, които са се случвали в последно време, свързани с избирателната система. Какво значи война? Това е един вид мажоритарни правомощия на избирателите. За който искат да гласуват, който искат да подкрепят, разбира се, че това е право на избирателя – свещено. Ако искат да се организират и на групи колегите от партиите – нищо лошо. Това вдига резултата на Блока. Аз се радвам, че при нас има такава голяма прогноза за използването на преференцията. Нека да е вътрешно противоборство, нека да е конкуренция между партиите. Това отговаря на много отговори впоследствие. Лично аз адмирирам всеки, който опита по този начин да прави кампанията си. Това е за общото добро, за да има по-висок резултат Блока. Крайното подреждане на листата въобще не ме притеснява. Който има най-много преференции да е първи, втори и т.н., важното е, че Блокът ще има депутат.

За финал да разбираме, че сте оптимист за бъдещето на Реформаторския блок, така ли?

Никога не давам такива дългосрочни прогнози, но той е замислен и идеята му е да изкара цял цикъл избори. В зависимост от резултатите вече ще се преценя. Но моята прогноза е, че Реформаторския блок ще бъде единен и ще продължи да се явява на всякакъв вид избори. Бавно и постепенно ще се превърне, може би, в някакво форма на единен субект. Каква точно – не мога да кажа в момента.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега