Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Костадин Марков: Не можем да сме против мажоритарния вот щом хората го искат

0

Заместник-председателят на СДС и народен представител от Реформаторския блок Костадин Марков обяви в интервю за Радио Бургас, че позицията на Меглена Кунева против мажоритарната система на гласуване, обявена от името на Блока, не е обща.

По думите му СДС не е подкрепяло подобна позиция. Той призна, че се е ядосал след като е чул изявлението на вицепримиера в оставка, тъй като не е било съгласувано с останлите партньори в блока.

Г-н Марков, Реформаторският вот срещу мажоритарния вот ли е?  

Не мисля, че можем да си позволим да сме против мажоритарния вот, при положение, че хората са заявили  ясно в референдум какво искат. Лично аз бях против и водих кампания преди да се проведе референдумът, както считам, че е редно. Можем да кажем, че ще мислим варианти, не чиста мажоритарност в два тура, а например немският модел, който ми е много симпатичен, но в никакъв случай не можем да кажем, че сме срещу мажоритарната система.  

Политолози твърдят, че моделът, който се предлага в момента, е български патент и не съществува никъде другаде. Според Вас това така ли е?  

Аз не съм специалист, но това, което съм слушал в разговори е, че предложеното в референдума е близко до варианта в Англия. В друга държава май наистина няма чист мажоритарен вот в този вид. Аз предупреждавах далеч преди референдума, че това крие повече опасности отколкото ползи, но за съжаление гласуването приключи и хората се произнесоха. Сега ще си понесем последствията, защото моята прогноза при предложената система е, че на власт ще дойде  една партия с категорично мнозинство.    

Ако имаше по-добра разяснителна кампания, резултатът различен ли щеше да бъде?  

Убеден съм, но всички политици бяха меко казано притеснени, защото темата беше популярна. Знаете ли, че от Реформаторския блок, от 23-ма депутати, само аз гласувах против референдума. Един не можа да се сбори със себе си и излезе отвън, защото му беше неудобно да гласува. Всички депутати ги е страх от това какво ще каже Слави Трифонов и дали няма да ги съсипе в шоуто си. А трябваше да има градивен дебат, да се обяснява, плюсовете и минусите да влязат в главите на всички, които искат да се признесат по този въпрос. Но пропуснахме тази възможност, заради страха, който политическата класа  прояви.  

Като че ли хората в момента нямат лидер и разпознават водача в Слави Трифонов. Той ли ще е новият Борисов?  

Аз  нямам нищо против Слави Трифонов, слушам песните му в колата, но  изборното законодателство е нещо съвсем различно Тази материя е много сложна. Факт е, че българският народ търси месия – някой, който да дойде и да ни помогне, но няма да стане така. Още докато сме били под турско робство сме чакали да ни освободят и добре, че накрая сме направили въстание. За да се оправят нещата, ние трябва да си променим манталитета на всякакво ниво. Вече не мисля, че има ляво и дясно. Недоволството на хората достигна такива размери, че вече противопоставянето е между системни и несистемни партии.  

Може би хората се умориха от партии и затова се насочват към личности, мислейки, че те  имат достатъчно ресурс да направят промяна?  

Да, но дори при мажоритарна система виждам Слави Трифонов да влезе в парламента сам, ако има късмет срещу него да няма изявен политически лидер в района, в който се кандидатира. Едва ли някой от сценаристите му или другите хора с него ще влязат срещу големите политически сили. А малките партии, каквато за съжаление в момента е и Реформаторският блок, са аут от парламента при тази система. И, ако тя се запази – с годините  ще бъдат обречени или да изчезнат, или да се вливат към по-големи субекти. Иначе народоприсхологията е такава – хората искат нещо ново и вярват най-много на този, когото виждат по телевизията. Цялата ни държава е изградена на пиар.  

Ще успее ли дясното да се обедини?  

Лично аз съм изключително притеснен и въобще не съм оптимист след поредното оформящо се разцепление в автентичното дясно, защото не мисля, че ГЕРБ имат проблеми, даже напротив. При мажоритарна система в два тура, ако изборите бяха днес, точно те щяха да имат пълно мнозинство. По-скоро ние имаме проблем. Много свестни хора, които не могат да понесат разцеплението, ще се дистанцират от политиката.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега