Бургас, Политика, Топ новини

Костадин Марков: Премахването на блиц контрола е груба политическа грешка

0

Блиц парламентарният контрол за премиера и вицепремиерите, който досега се провеждаше всяка първа сряда на месеца, ще отпадне. Такава промяна в Правилника на Народното събрание планират депутатите от ГЕРБ. 

В тази връзка бившият депутат от СДС и Реформаторския блок Костадин Марков написа във Фесйбук, че премахването на блиц контрола е “груба политическа грешка”.

“Лош знак от новото мнозинство. Това беше единствената форма при която депутатите могат да задават въпроси на премиера и вицепремиерите без вторите да имат време за подготовка и без предварителна цензура на въпросите.”, пише още заместник-председателят на СДС в оставка Марков.

Блиц контролът бе въведен в 42-рия парламент, когато за премиер бе избран Пламен Орешарски, а управляващи бяха БСП и ДПС. Той предвиждаше министър-председателят и заместниците му да се явяват веднъж месечно в Народното събрание, за да отговарят на въпроси на депутатите без предварителна подготовка, каквато има за редовния парламентарен контрол, който се провежда всеки петък. При петъчното разпитване на министри има и “филтър” за въпросите – председателят на Народното събрание преценява дали даден въпрос или питане съм министър е по правилата, дали е от компетенциите му и дали следва да бъде отговорено.

В 43-тия парламент опозицията често критикуваше бившия премиер Бойко Борисов, че рядко присъства на блиц контрол. От ДПС бяха изчислили, че Борисов е присъствал само два пъти на препитванията през цялата 2016-а – през януари и през юни.

Временната комисия за промени в правилника, който има силата на закон, ще заседава за първи път във вторник. В понеделник вечерта изтича срокът за предложения. Неин председател е юристът от ГЕРБ Данаил Кирилов.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега