LifeStyle, Общество

Коя е най-богатата фамилия в света

0

Влиятелните и богати фамилии отдавна не са само благородническите.

Те трупат богатство във всички сфери на живота. Имат интереси във финансите, търговията, изкуството, политиката.

Независимо дали става дума за бизнес успех, богатство, талант или просто късмет, има определени семейства, които доминират.

Има няколко начина, по които можем да се определи кои семейства са най-богатите в света.

Има три семейства, които могат да претендират за тази титла.

Много класации поставят семейство Уолтън с тяхното състояние $151,5 млрд. като очевидно претендент.

Въпреки това семейство Ротшилд и тяхната повече от вековна банкова империя също са претендент с комбинирано нетно богатство от $400 милиарда, по изчисления на сайта CelebrityNetWorth, въпреки че други сайтове изчисляват нетното богатство на всички наследници на Ротшилд в сферата на трилионите.

И накрая, как може която и да е класация за най-богато семейство на света да не включва Фамилията Сауд – саудитската кралска фамилия, с нетно богатство от 1,4 трилиона долара.

И така, кой е най-богатото семейство на света?

Семейство Уолтън


Роб, Алис и Джим Уолтън – Снимка: Walmart

Семейство Уолтън се счита за най-богатото семейство в света, с комбинирано нетно богаство от 151,5 милиарда долара. Със сигурност те са най-богатото американско семейство. Богатството им идва, разбира се, от семейния бизнес. И започва от един малък магазин, наречен Walmart. Членовете на семейството на Уолтън са най-големите акционери на гиганта в търговията на дребно. Семейството притежава повече от 50% от акциите на компанията. Сам Уолтън отваря първия магазин на Wal-Mart в Роджърс, Арканзас през 1962 г. Днес Wal-Mart е най-голямата търговска компания в света с магазини по целия свят.

Днес Walmart има 11 718 магазина и клубове в 28 страни. Walmart е най-голямата компания в света по приходи с над 500 милиарда долара през 2018 г. Walmart е и най-големият частен работодател в света с 2,3 милиона служители.

Що се отнася до отделните членове на семейство Уолтън, Джим Уолтън има нетно богатство от 45 млрд. долара. Алис Уолтън има 44 милиарда долара, Роб Уолтън има 44 милиарда долара, а Джон Уолтън има 30 милиарда долара. Лукас Уолтън има $12 милиарда, Кристи Уолтън има $7 милиарда, а Ан Уолтън Крьонке има 5,5 милиарда долара.

Фамилия Ротшилд


Александър и Дейвид де Ротшилд – Снимка: Rothschild & Co

Семейство Ротшилд изобретява международни финанси, каквито ги познаваме днес. Майер Амшел Ротшилд е първият от известното финансово семейство, който управлява банка. Той основава банковия си бизнес около 1760 г., а през 2005 г. Forbes го признава за седмия най-влиятелен бизнесмен на всички времена. Счита се за изобретател на модерното банкиране.

Империята на Ротшилд се разраства от бедняшките квартали на еврейското гето от 18-ти век във Франкфурт. Майер Ротшилд се превръща от дилър на монети в главата на най-богатото семейство в света, а финансовите му операции били управлявани от петимата му сина в Лондон, Париж, Виена, Неапол и Франкфурт. Историците са изчислили, че в относително изражение те са били в пъти по-богати от всяка династия днес – дори от саудитското кралско семейство.

Някои хора твърдят, че империята на Ротшилд днес струва трилиони долари, благодарение на огромните им интереси в глобалния валутен дълг, банковото дело, недвижимите имоти, изкуството и властта. Има хора, които стигат дотам да твърдят, че Ротшилдови са главите на “Новия световен ред”, който контролира централната банкова система в света и какво ли още не.

Що се отнася до конкретни членове на съвременното семейство, сър Евелин Де Ротшилд, британският финансист, има чисто богатство от 20 млрд. долара. Джейкъб Ротшилд, друг британски инвестиционен банкер, има нетно състояние от 5 млрд. долара, а Натаниел Филип Ротшилд -1 млрд. долара.

Като съвременна империя, общото нетно богатство и общите активи на семейството се оценяват на около 400 милиарда долара. Но наистина е невъзможно да се получи напълно точно пресмятане на тяхното богатство.

Те безспорно са едно от най-богатите семейства в Европа.

През пролетта на 2018 г. президентът на семейната банка „Rothschild & Co” Дейвид де Ротшилд отстъпи поста на сина си Александър, който е седмо поколение от фамилията.

Саудитското крайлско семейство


Членове на саудитското кралско семейство, начело с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, с Мелания и Иванка Тръмп и Джаред Къшнър през май 2017 г. – Снимка Wikipedia

Родът Сауд е управляващото кралско семейство на Саудитска Арабия. То се състои от 15 000 членове на семейството (макар богатството да принадлежи на 2000 души). Смята се, че фамилията Сауд има общо състояние от 1,4 трилиона долара.

Както повечето кралски особи и саудитското кралско семейство пази извън прожекторите живота си. Въпреки това не е трудно да се видят доказателства за тяхното огромно богатство, тъй като те летят по целия свят на частни самолети, притежават няколко луксозни супер яхти, картина DaVinci на стойност 450 милиона долара и имат дворцови имоти, пълни със златни мебели – включително дозатори със златно покритие в баните.

На 3 март 1938 г. в Саудитска Арабия са открити първите залежи нефт. Шест от 30-те най-големи нефтени находища в света се намират в Саудитска Арабия. Днес държавната контролирана петролна компания Saudi Aramco се оценява на повече от 2 трилиона долара.

Заради петрола Саудитска Арабия се превърна в една от най-богатите и мощни страни в света само за 50 години и Сауд стана най-богатото семейство в света.

Обединените финанси и активи на Сауд се изчисляват на сума над 1 трилион долара и това определено им дава челното място.

Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега