Бургас, Интервю, Политика, Топ новини

Константин Райков: РБ е за мажоритарен вот, дистанционно и задължително гласуване (ВИДЕО)

0

Председателят на предизборния щаб на реформаторите в Бургас Константин Райков обяви, че е оптимистично до две години да се завърши процедурата по провеждане на референдум и промяна на изборните правила, които ще изискват и промяна на Конституцията. Целия този процес той обвърза и с искането на реформаторите за кратък следващ мандат, които да подготви избори за Велико народно събрание. Според представителя на десните в Бургас кампанията преминава спокойно. Отново от Блока подчертаха липсата на притеснение от преференциален вот. Райков заяви, че обединението на традиционните десни партии ще доведе до покачване на гласовете, които ще получат реформаторите на тези избори.

Г-н Райков, като председател на предизборния щаб на Реформаторския блок в Бургас може ли да ни разкажете как минава кампанията ви до момента?

Кампанията, като всяка предизборна кампания, не е лесна работа, даже е доста трудна, но нас от работа не ни е страх. При нас повечето членове на партиите, които съставляват тази коалиция, и поддръжници са хора, които са свикнали да работят за своето благоденствие, а по този начин и за благоденствието на цялата държава. Именно затова е лесно да се работи с такива хора. Могат да се разпределят задачите, а не да се вършат от един човек, а да се вършат от повече хора и така резултатът ще бъде по-добър. Не искам да влизам точно в техниката на провеждане на една предизборна кампания, но хората, които са участвали в такава дейност са наясно, че това е една разностранна дейност. Трябва да има познания от доста материи включително право, реклама, пиар и т.н.

Безспорно една от основните точки в тази кампания ще бъде гласуването с преференции. Вие като шеф на щаба как оценявате гласовете за преференциален вот вътре между партиите в коалицията?

Така или иначе това една законова възможност, която беше предвидена да посрещне нуждите на обществото да избира не само на кандидатски листи на партии и коалиции, а и на личности. Аз лично приветствах тази промяна в закона, като моето мнение се споделя, доколкото знам и смея да твърдя, от почти всички членове на кандидатската листа на Реформаторския блок в Бургас. Що се отнася до това дали ще призовем нашите гласоподаватели да гласуват преференциално или не, това сме го коментирали още от самото начало на кампанията. Като беше заявено от първите трима в листата, че ще призовем хората да гласуват преференциално без да посочваме за кое лице от листата, за кой номер и т.н. Така че лично одобрявайки, както казах, преференциалния вот и аз призовавам хората ако харесват някой повече от листата да дадат гласа си за него. В крайна сметка, за мен като председател на предизборния щаб, е важно листата да събере колкото се може повече гласове. Именно затова допринася и преференциалният вот и точно затова аз съм за него.

По време на регистрацията на листата си поставихте квота 12 хиляди гласа за Бургас. Сега по време на кампанията имате ли някакви предварителни статистики, прогнозни резултати в Щаба?

Ще е несериозно ако нямаме такива. Имаме такива и сме поръчали социологически проучвания на централно ниво, които обхващат и област Бургас. Така нареченият “очакван вот” в началото на предизборната кампания от 12 хиляди беше програмата минимум за Реформаторския блок, която трябва да събере тук. Съдейки по изборите миналата година, парламентарни, обаче за мен това е доста малък резултат. Би следвало най-малко да повторим резултата от миналите парламентарни избори, когато партиите разделени участваха самостоятелно и общият им вот беше около 16 хиляди гласа. Мисля, че с това събиране, това обединяване на автентичните десни партии в България се постига много по-добър ефект, т.е. би следвало да гоним гласове и над 16 хиляди. Но все пак всяка кампания е различна от предишна такава, затова очаквам някаква средна цифра между 12 и 16 хиляди гласа, което по мои сметки означава двама избрани кандидата.

Вие сте юрист. Каква е позицията ви относно референдума, свързан с изборната реформа? Преди няколко дни министър-председателят на служебното правителство беше в съда, като жалбоподател по тази тема. СДС-Бургас и Реформаторския блок също са изразявали позиция по тази тема. Събирахте и подписка. Чисто професионално ако може да ни кажете как стоят нещата с промяната на изборните правила и провеждането на референдум. Смятате ли, че ще има такъв?

Добре, че ми задавате този въпрос, защото искам да направя едно уточнение, т.е да поправя сегашния министър-председател, който е един от инициаторите на този референдум. Според неговите думи референдума е бил подкрепен само от привърженици на ГЕРБ, или поне аз не съм чул да е казано, че също така са участвали и привърженици на РБ. А аз мога да кажа, че една 1/5 или 1/6 от подписите бяха събрани от Реформаторския блок. Дори ние в Бургас събрахме доста броя гласове. Що се отнася до личното ми мнение, то се напълно се припокрива и с позицията на Реформаторския блок, която е еднозначна от доста години насам. Ние сме за задължително гласуване, защото по този начин ще се увеличи активността, ще се намали значението на контролирания и платения вот, а по този начин ще има и по-голяма представителност следващото Народно събрание. Що се отнася до това дали да има мажоритарно избирани кандидати – задължително! Дали всички, дали част от тях, но според мен трябва да има мажоритарен елемент в едни такива избори. И не като при сегашния преференциален вот, а чист мажоритарен елемент. Примерно: половината депутати да се избират мажоритарно, половината с кандидатски листи. Но това вече е по-скоро въпрос на материя, чисто правна. Според мен конституционалистите добре ще си свършат работата и когато се проведе този референдум, защото аз наистина мисля, че трябва да се проведе, ще се уточнят точно какви ще бъдат конкретните цифри за мажоритарния вот. Дано да се проведе референдума, вярвам в това. Твърдеше се, че ще бъде приет за разглеждане този въпрос още в предишното НС, но с тези техники “има кворум-няма кворум” не се стигна доникъде. По този начин не се посрещнаха обществените желания за такъв референдум.

Третата точка за електронното гласуване някак си я пропуснахте? Експерти споделят от опита в различните страни, че електронното гласуване разкрива вота на избирателя. Това е и една от основните конституционни пречки, защото тайната на вота ще бъде преодоляна, чрез електронно гласуване. Вие, като юрист, какво мислите за него и правилно ли е, според вас, че е по-важно да се запази тайната на вота, отколкото да се въведе електронното гласуване?

Не съм го пропуснал! За електронното гласуване наистина трябваше да има отделен въпрос и ви благодаря, че го задавате. Не само като юрист, но ще говоря и от гледна точка на опита. Аз по-скоро бих уточнил не електронно гласуване, а дистанционно гласуване, което включва само по себе си и електронно, и машинно, и гласуване по пощата, дори. Като техника това в развитите страни отдавна е изиграно и се прилага в Западна Европа и Америка. Там се гласува и машинно,  и електронно, а е допустимо и по пощата. През 2009 г. бях на местните изборите във Великобритания и много се учудих там като ми казаха, че хората две седмици преди изборите могат по пощата да си пуснат своя вот, т.е. ако ще бъдеш извън страната можеш по този начин да си упражниш по този начин. Ако си отпреди това извън страната можеш да си изтеглиш бюлетината от определен сайт и пак да я пуснеш по пощата. Така че това нещо не е невъзможно, защото, как да ви кажа, когато почне да се говори за това нещо винаги се говори за техниката, а не за принципа. Нека да допуснем този принцип. Принципът е, че трябва да се даде по-голяма възможност на хората да гласуват. Този принцип за дистанционното гласуване е обвързан и с това, което говорих преди това за задължителното гласуване. След като искаме да въведем задължително гласуване, трябва да дадем пълна възможност на хората да упражнят това свое задължение, включвайки електронно, и по поща, и с машини. Естествено няма да се отмени гласуването в урните, но трябва на хората да се даде много лесен достъп до гласуването. Друго, което исках да добавя в тази връзка е за разкриването на тайната на вота. Да, това е законодателен проблем към момента, но това, което целим от Реформаторския блок, ново Велико народно събрание с промяна в Конституцията ще трябва да залегне това, че вотът на гражданина е таен за държавните служби и учреждения. В Англия, например, ще ви кажа, че не съществува такъв принцип като тайна на вота. Съществува някакъв вид, но той е ограничен. Например: партиите могат да видят кой как е гласувал за определена партия. За да могат по-лесно да насочат усилията си към хората. които не я подкрепят. Така че отмяната на тайната на вота, и пак казвам рестрикционно, а не напълно, няма да доведе до нарушаване на демократичните принципи.

В едно финално изречение може ли да кажете, ако РБ има представители в следващия парламент какви действия и в какъв срок ще предприемат някакви действия за постигането на тези три точки, свързани с исканите от хората промени в изборните правила?

Едва ли мога да ангажирам моето мнение с действията на бъдещите депутати, които ще бъдат избрани и ще имаме депутати в следващото НС, но според мен първите две неща, които трябва да се направят е да се приеме бюджетът на държавата за следващата година, а ако се налага да се промени и настоящият. Втората точка, по която трябва да се вземе консенсусно решение между всички партии, е да се уреди кризата с КТБ, и чак след това да се работи за провеждане на референдума. Всички срокове са изтекли по закон, но така или иначе следва да се съобразим с искането на повече от 700 хиляди гласоподаватели. Това искане за референдум да бъде вкарано в НС и този референдум да се проведе в най-близко бъдеще. Като най-добър момент, според мен, това ще бъде провеждането на следващите избори, за да се спестят повече средства на държавата. Така или иначе тези точки, които ще се решат ще изискват промяна в закона и Конституцият, това ще стане след 2 години, най-малко, когато се проведат избори за Велико народно събрание, каквото е нашето искане, за да се промени Конституцията на държавата. Това не е един бърз процес, защото това е една тотална реформа в изборното законодателство, но пък считаме, че един срок от 2 години за завършване на пълната процедура е доста добър и оптимистичен. Ако се случи до 3 години, това ще е едно доста добро действие от страна на политиците.

Цялото интервю може да гледате във видеото


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега