Бургас, Политика, Топ новини

Концесиите на плажове минават в ръцете на Министерство на туризма

0

Постигнато е съгласие концесиите на плажове да преминат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма. Това съобщи днес министърът на туризма Николина Ангелкова по време на работна среща в Областна администрация Бургас. В нея участваха областният управител Вълчо Чолаков, кметове на общини и представители на туристическия бранш.

Основна цел на визитата бе запознаване на място с проблемите и предизвикателствата на местния бранш. Очаква се процедурата по прехвърлянето на концесиите да приключи до началото на 2016 г., като предстои да бъде създадена работна група, която да подготви всички нормативни промени.

“Ще проучим и възможността някои общини да стопанисват отделни плажни ивици, които не са отдадени на концесия, за да се предостави по-добра услуга на хората. Такъв е случаят с община Бургас, която стопанисва централния плаж на града.”, каза министър Ангелкова.

През тази година е отчетен спад на руските и украински туристи, спрямо същия период за 2013 г., с близо 21 000 на туристите от Русия и с 56 000 – на тези от Украйна.

”За да се противопоставим на негативната тенденция, съвместно с Министерство на външните работи, разработваме ново облекчение на процедурите за издаване на туристически визи. Целта ни е уеднаквяване на административните процедури в отделните консулства и изнесените визови центрове, така че визите да се издават в рамките на 3 до 7 дни”, обясни Николина Ангелкова.

По думите й подобна практика вече е установена с Турция, където се издават многократни тримесечни визи за три дни. Това дава резултати и зимните курорти показват значителен ръст на туристи от Турция. Ще бъдат търсени и варианти туристическите визи да се издават на границите, по примера на Гърция, но това трябва да бъде съобразено с бъдещото членство на страната ни в Шенген, както и с изискваният на националното и европейско законодателство.

„Сред мерките за компенсиране на спада на туристите у нас, е и правилната реклама“, каза министър Ангелкова. Очаква се Националният съвет по туризъм да приеме националната програма за реклама на България, като заедно с морския и зимен туризъм, основен фокус през 2015 г. ще бъде културно-историческият.

„Основен проблем за к.к „Слънчев бряг“ е недостатъчно добре развитата инфраструктура. По тази причина вече работим по възможността изграждането на четирилентов път от Бургас до курорта да се финансира от фонда „Туристическа инфраструктура и туристически атракции”, каза министър Ангелкова.

Очаква се в началото на 2016 г. този фонд да започне да работи, като неговата цел е реализацията на важни инфраструктурни проекти, за които няма алтернативно финансиране.

Активно се работи с всички заинтересовани страни за изясняване на юридическия статут на курортите. В кратки срокове ще бъде предложен примерен модел за самостоятелното им администриране и управление.

Министър Ангелкова се ангажира да проведе и среща с министъра на вътрешните работи, на която да бъде обсъдена охраната на курортите и възможността за създаване на туристическа полиция.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега